Sitemap | Avanceret søgning |

Bare der ikke er nogen, der banker på

Explorerholdet er nået til Mozambique, hvor Graza Fernando Vinga på 13 er flyttet hjemmefra for at kunne gå i skole.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Graza Fernando Vinga kigger sig over skulderen, inden hun tager nøglen til den rustne hængelås frem fra dens gemmested. I et frikvarter efter frokost på skolen, tager hun mig med hen for at vise mig det hus, hvor hun og to af hendes veninder, Jeanette og Monica bor sammen.

Grazas familie bor cirka 10 kilometer væk, og for at kunne gå i skole har hun været nødt til at flytte ind i huset tæt på skolen. 10 kilometers skolevej hver vej lyder ikke umiddelbart af meget - med mindre man som Graza kun har mulighed for at gå frem og tilbage. Det er derfor kun i weekenden, hun besøger sine forældre og fem søskende i landsbyen udenfor Tete i det nordlige Mozambique. Alligevel er det ikke Grazas ensomhed, som bekymrer mig, når jeg besøger hendes hjem.

Vi er bare piger
Graza er 13 år, går i sjette klasse og har klaret alle sine eksaminer godt. Hun har aldrig dumpet nogle af de hårde prøver som alle skoleelever må bestå i Mozambique, før de kan flytte en klasse op. Men selvom Graza er moden af sin alder og endog kan forstå og oversætte mine skraldespanske gloser til portugisisk, tænker jeg, at det må være svært at bo alene, og at hun må være bange for, at ældre drenge banker på hendes dør om natten. "De gør os ikke noget, vi er bare piger." siger Graza. Men der er en ting, som jeg endnu ikke ved.

Nogle sover under træerne
Det er ikke mange piger som Graza, der har råd til at bo i deres eget hus ved skolen.
Faktisk er der ikke mange piger, som har råd til at gå i skole. Hvis familien ikke har penge nok til at betale skolepenge til alle børnene, er det ofte drengene, som der bliver investeret i. Kun 47 procent af alle skoleelever, som starter i første klasse i Mozambique piger, men kun én ud af fire piger gennemfører hele deres grundskoleuddannelse.

For at få flere piger i skole uddeler FNs Verdensfødevareprogram (WFP) mad til alle elever på skolen, og pigerne har endog mulighed for at tage en madpakke med hjem. Dette kan virke som en gulerod for forældrene til at sende deres døtre i skole, da pigerne ellers holdes hjemme for at hjælpe til med at skaffe mad til familien.

Forbandelser i luften
Graza fortæller mig, at hun ville komme i skole, selvom hun ikke fik mad. Jeg er derfor ikke overrasket over at høre, at Graza's far er en velhavende mand. Det er først, når jeg hører, at han er medicinmand, at puslespillet for alvor går op. Det er nemlig derfor Graza ikke behøver at frygte de ældre drenge.

"Hvis der kom nogen og generede mig, ville min far komme herud og råbe efter dem. Han kunne råbe: "I bliver syge, hvis I rører min datter," siger Graza, som ved, hvor meget respekt og frygt der er for heksedoktori i Mozambique. De færreste har lyst til at lægge sig ud med medicinmanden fra den nærliggende landsby, uanset hvor stor og stærk en ung mand man er. Men det er langt fra alle børn, hvis familier har penge og kontakt til de højere magter. Nogle børn har op mod 75 kilometers gang til og fra Grazas skole i Mozambique og bor derfor under et træ tæt på skolen. Da mange forældre frygter for pigernes sikkerhed, er den lange afstand til skolen endnu en ting, som er med til at holde antallet af piger i klasserne nede.

Snart er en ny sovebygning klar
Heldigvis bliver det snart en smule lettere at være pige på Grazas skole. Grazas skole er egentlig ikke en kostskole, men FNs Verdensfødevareprogram er begyndt at hjælpe skolen med nye bygninger som børnene kan sove i, når de ikke er hjemme. "Jeg ville absolut ikke turde lade min datter sove alene under et træ eller i et hus udenfor skolen," siger den lokale kontaktperson for FNs Verdensfødevareprogram på skolen, Domingo Jimo Tesoura.

Som mange andre, ville han være bange for, at pigen blev voldtaget og udsat for HIV smitte, og derfor glæder han sig til at se den røde bygning stå klar. Bygningen vil tilmed være endnu et skridt på vejen for at opnå det mål, som alle verdens statsledere har skrevet under på at arbejde for - at få alle børn i grundskole og opnå lige adgang til uddannelse for både piger og drenge før år 2015.

Christines oplevelser
Uddannelse for piger i Mozambique
  • 43% af eleverne, som starter i første klasse i Mozambique, er piger.
  • 39% af eleverne, som starter på de højere klassetrin i folkeskolen i Mozambique, er piger.
  • I det nordlige Mozambique er det kun 28 procent af pigerne, som starter på de højere klassetrin af folkeskolen.
  • To ud af tre børn i verden, der ikke går i skole, er piger.
  • Børn i ulandene, der ikke går i skole, bliver ofte giftet væk fra de er 11 år og kan have syv børn før de fylder 18 år. Undersøgelser viser, at piger der går i skole gifter sig senere og får halvt så mange børn.

    Kilder: WFP 2003 og UNDP 2003