Sitemap | Avanceret søgning |

Malawis filmstjerne

Optagelserne til en af Malawis mest berømte og prisbelønnede sæbeopera er i gang. Og Danmark er med i rulleteksterne.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Både mikrofonstangen og mikrofonhåret er sat i den helt rigtige stilling inden nedtællingen begynder. Five, four, three, two, one! Den røde lampe blinker intenst på det noget klodsede filmapparat, og Michael Usi koncentrerer sig. Den halvanden meter høje filmstjerne er både hovedrolleindehaver og kreativ pen bag TV- og radiosuccesen Tikuferanti, som på dansk betyder "Hvorfor dør vi?". Serien, som kun varer i 15 minutter og som sendes én gang om ugen på Television Malawi, foregår på Chichewa-sproget, men med lidt hjælp lykkedes det mig alligevel at forstå noget af handlingen.

Langt til Dallas, Dollars og Hollywood
Tikuferanti serien, der begyndte som en et radioprogram, er langt fra en kopi af Dallas og Dollars og de klassiske milliardærintriger på TV3. Huset, som scenen netop optages i, er et mørkt husmandssted på en asfalteret vej, selv Michael Usis musikhit, der indleder serien, klinger meget anderledes end de vi er vant til. Her lægges der nemlig op til en dokumentarfilm om emner som vold i hjemmet, seksuel misbrug af børn, AIDS epidemien og kvinders manglende rettigheder i arveretslige spørgsmål.

I seriens første episode spiller Michael Usi en skolelærer, som forgriber sig på en af sine kvindelige elever. Handlingen viser, hvor forkert det hele er, og hvor farligt det er for pigen, som måske er blevet smittet med HIV/AIDS. Michael Usi bliver siden smidt i fængsel i serien. "Nogle misforstod det hele, og troede det var rigtigt, at jeg var blevet sat i fængsel," forklarer Michael Usi.

Danmark i rulleteksten
Det er kun cirka fire år siden, at det blev muligt at se tv i Malawi. Der er stadig ikke mange, som har et fjernsyn, og derfor er det en begivenhed, når man kan samles foran naboens skærm og følge med. Flere har radio, og her regner Michael Usi med, at op mod 80 procent lytter til Tikuferanti programmet, som også har vundet priser i Malawi.

Det er den dansk ledede organisation ADRA, som for syv år siden, fik ideen til radioprogrammet, som så senere også blev til en TV serie. "Vi kan umuligt være overalt i landet med vores projekter, men med radioen kunne vi fange de lyttere, vi ikke fysisk kunne nå ud til med information," siger lederen af ADRA i Malawi, David Gronert. Malawi er nemlig et af de lande i verden, som har dårligst adgang til ny teknologi.

Hjælp til analfabeter
Manglen på kommunikationsudstyr som fjernsyn, telefon og Internet kan bremse udviklingen i de fattige lande og derved gøre skellet mellem de rige og fattige lande større. Radioprogrammer som Tikuferanti kan være en billig måde at få en masse informationer ud i de små landsbyer, som ellers er svære at nå. I år 2000 vidste 16 procent af kvinderne i Malawi for eksempel ikke, at en mand som ser sund ud, kan være smittet med HIV/AIDS. Det er blandt andet sådan nogle oplysninger, et program som Tikuferanti kan give seerne. Cirka fire ud af ti personer over 15 år kan ikke læse og skrive i Malawi, og her virker et fjernsyns- eller radioprogram også meget bedre end en støvet folder - ikke mindst når det er en underholdende og prisvindende serie som Tikuferanti.

Christines oplevelser
Elektronik i Malawi
  • 2 ud af hver 1000 borgere har adgang til Internettet.
  • 1 ud af hver 1000 borgere har deres egen computer.
  • 5 ud af 1000 har adgang til enten en mobil- eller hjemmetelefon.
  • Der findes desværre ingen tal på, hvor mange, der har fjernsyn i Malawi.
  • Verdens ledere har sat sig et mål om, at de fattige lande i højere grad skal kunne drage nytte af ny teknologi og kommunikation inden år 2015.

    Kilde: UNDP, Human Development Report 2003
  • Hvis du vil vide mere