Sitemap | Avanceret søgning |

Guds egen rockkoncert

En gudstjeneste i Malawi er langt fra den danske nadver. Kirkeorglet er skiftet ud med et partyorgel, og sammen med Guds ord bliver også kondomer bragt på banen.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Mikrofonerne skærer en smule i ørene, og den elektriske bas tjekkes en sidste gang. På en søndag i Malawi må alt være klart, inden ugens største begivenhed går i gang; Gudstjenesten. Allerede inden tjenesten er skudt i gang med et Halleluja, oplever jeg forskellen fra den danske kirke. For selvom den såkaldte bente-costal tro skulle minde om den danske protestantisme, er det noget anderledes at se, hvordan manden bag synthesizeren fylder mere i billedet end præsten. Gudstjenesten i kirken Guds Forsamlinger i Malawi er stedet, hvor naboer fortæller hinanden historier - nogle vælger heldigvis at fortælle historierne fra alterstolen, så vi kan lytte med.

En offentlig skriftestol
Helt uberørt af at skulle tale i mikrofon stiller præstens kone Ms. Gondwe sig op foran menigheden. Hun vil takke Gud for beskyttelse. Hun fortæller gestikulerende på chichewa sproget, hvordan hendes børn faldt af motorcyklen på vej til skole og røg ind under en bil.

Heldigvis skete der ingenting med børnene, og Ms. Gondwe tog lettet de grædende børn med i kirke, hvor de faldt til ro. Skriftehistorier som Ms. Gondwes er ikke unormale i en kirke i Malawi. Måske er det på grund af den gode dialog i kirken, at mange hjælpeorganisationer vælger at arbejde gennem kirken. For der må være en grund til, at kirken har noget at sige i forhold til kondomer.

Vent med sex indtil du er gift
De fleste kirkelige organisationer opfordrer til seksuel afholdenhed, hvis man ikke er gift. Simpelthen for at undgå, at HIV/AIDS spreder sig. Kirken mener, at det er den bedste måde at forhindre HIV/AIDS i Afrika syd for Sahara - kondomer anses for næstbedst. "Vi kan jo ikke gennemføre vores åndelige arbejde, hvis folk er i nød," siger kirkens sekretær Stanley Mulele, da jeg spørger, hvorfor kirken får kondomer doneret fra internationale organisationer og informerer om brugen. "Befolkningen stoler på kirken og præsten, og derfor er det lettere for dem at komme til os, end til mange andre og fortælle om deres bekymringer," siger Stanley Mulele, som også mener, at kirkens troværdighed er høj blandt kirkens donorer.

Karaoke i kirken
Pludselig er det svært for mig at koncentrere mig om, hvad kirkesekretæren siger, da alle er begyndt at hviske eller råbe bønner til Gud. I stedet for at bede i samlet flok, er der nu to minutter, hvor alle kan få en enetale med Gud. Det er kun helt små børn, som ikke deltager, og det samme gælder, når dansemusikken for alvor går i gang. Efter bønnerne kan man, som til en anden karaoke fest, få lov til at give et nummer med bandet. Flere af kirkens gæster rækker hænderne ud foran sig og vender dem i takt med musikken på ægte diskomaner. Gud har vist sin egen festival hver søndag i Malawi.

Christines oplevelser
HIV/AIDS i Malawi

  • Malawi er et af de hårdest HIV/AIDS ramte lande i det sydlige Afrika.
  • Af Malawis befolkning på cirka 11,2 millioner mennesker (2002), har cirka 850.000 voksne og børn HIV/AIDS, hvilket svarer til ca. 15 procent af befolkningen.
  • Særligt unge kvinder i Malawi er udsatte for HIV smitten.
  • 470.000 børn har hidtil mistet deres forældre som følge af HIV/AIDS.

    Kilde: UNAIDS 2002