Sitemap | Avanceret søgning |

Den travle ligkistemand

I Malawi er det ikke mange, der når at fejre deres fyrre års fødselsdag. Ligkistebutikken har travlt og må sælge kister på kredit til pårørende, der ikke har råd til at betale.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Saven kæmper sig sløvt gennem det lyse træ i "Rumphi's kiste og møbel butik", der har åbent 24 timer i døgnet i Nkatha Bay. Her står den såkaldte ambassadør-kiste med glaslåg og aluminiumsudsmykninger side om side med den rå og simpelt udskårne børnekiste. For selvom der ikke er forskel på rig og fattig i himlen, er der absolut forskel på den døendes komfort under transporten.

Meget få mennesker i Malawi kan betale for den dyreste af kistemager Frazer Grisham Bandas kister. Den dyreste koster nemlig 4200 kroner, hvorimod den billigste koster cirka 70 kroner. Det lyder ikke af meget med 70 kroner, men da næsten halvdelen af Malawis befolkning, 42 %, lever for under syv kroner om dagen, er der ikke mange der har råd.

De færreste spædbørn begraves i en kiste
Frazer Grisham Banda laver mange kister til folk under fyrre. Det skyldes især det høje antal mennesker, som dør af HIV/AIDS. I Malawi dør omkring 140 mennesker om dagen af HIV/AIDS relaterede sygdomme, men også spædbarnsdødeligheden er høj i Malawi.

Det er dog sjældent, at familier har råd til at købe en kiste til deres døde spædbarn. "For det meste bliver spædbarnet pakket ind i sin mors skørter og begravet på den måde," siger 23-årige Nemrord Chingawa Anlokoh Ntasulu, som hjælper med at slibe kisterne til.

Begge kistemagere har besluttet sig for, hvilken kiste, de selv vil have. "En helt normal kiste. Hvad skal der ske med min familie, hvis jeg vælger en dyr kiste?" spørger Frazer Grisham Banda.

Frazer Grisham Banda er vant til at se familien døje med at skrabe penge sammen til kisten. "Mange af familierne får kisterne på kredit. Så bruger de en måned til at betale pengene af," siger Frazer Grisham Banda, som også tænker meget på familiens situation, når de køber kisten. "Det er absolut ikke en fornøjelse at producere kister til alle de mennesker, som dør af AIDS. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem med at lave den billigere, hvis vi kan," siger Frazer Grisham Banda, som selv har fem børn og derfor bliver nødt til at arbejde med at lave alt fra møbler til videokabiner i træ, når han er færdig med sit job ved kisterne.

Christines oplevelser
Malawi

  • For hver 1000 levendefødte børn i Malawi dør 183 før de fylder fem - til sammenligning dør fire børn for hver 1000 fødte i Danmark.
  • Gennemsnitslevealderen i Malawi er 38,5 år - til sammenligning lever danskerne i gennemsnit cirka dobbelt så længe, nemlig til de er 76,4 år gamle.

    Kilder: UNDP Human Development Report 2003.
  • Hvis du vil vide mere