Sitemap | Avanceret søgning |

Direkte telefon til ånderne

Overhøvdingen for Bwili-folket er en af de få offentlige personer i Zambia, som tør tale om tabuemnet HIV/AIDS. Dette er sygdommen, som ikke en gang overmedicinmanden for Bwile-folket med direkte kontakt til ånderne kan kurere.

Af Christine Drud, UNDP
Publiceret 04-07-2007

Slangeskindssko i plastik og et ægte leopardtæppe er noget af det første, mine øjne møder, da jeg knæler for Bwile-folkets høvding. Med sin venstre hånd vifter han fluer og andet utøj væk med et bundt hår fra en hvid ko, og jeg folder instinktivt hånden om min egen blonde hestehale ved tanken om, at den kunne blive hans næste værn mod fluer.

Her i den tidlige morgenstund er rundkørslen foran paladset fyldt med syngende, frodige, afrikanske kvinder og drengede mænd med noget, der minder om nissehuer på hovederne. De kommer her for at vække Overhøvding af Puta den 7. George Mwase Shebele Kaongwa den 1. hver morgen.

For os udenforstående danskere virker det som noget af et postyr bare for at vække en lidt mut mand, der taler dårligt engelsk og lever i en afkalket villa. Men hans magt og respekt skal man ikke undervurdere.

Magt over 13 høvdinge
Overhøvdingen har 13 høvdinge og 165 bysamfund under sig. Bwili-folket, som han hersker over, lever ikke kun i Zambia, men også i Congo.

Overhøvdingen mener ikke, at det har noget med politik at gøre, når han beskæftiger sig med udvikling, hans folks sikkerhed og sundhed. Til gengæld er han ikke bange for at bruge ordet AIDS om den sygdom, som tyve procent af Zambias befolkning lever med. Han tager sit silkesjal af, og ifører sig en T-shirt, som advarer om sygdommen.

Med perler som telefonlinie
Med farvede perler i den fjerprydede hovedbeklædning fører overhøvdingens tætteste medarbejdere os til overmedicinmanden Kalunga Joseph. Perlerne, forklarer medicinmanden nøgternt, fungerer som en direkte telefonlinie til ånderne. "Jeg var selv ved at blive overtaget af onde ånder, inden jeg fik hjælp af en traditionel medicinmand, der fik ånderne til at hjælpe mig i stedet for at true mig," siger Kalunga Joseph, som flere gange blev smidt i vandet fra sin båd af de ånderne, der havde besat ham, inden han selv fik gaven til at frelse andre fra onde ånder.

Nu har han selv visdommen til at kurere alt fra stjålne cykler til malaria og epilepsi. "Faktisk kan jeg kurere alt andet end AIDS," siger medicinmanden på Bemba-sproget, som så bliver oversat til engelsk af overhøvdingens nevø.

AIDS-patienterne fortæller han ikke sandheden til. "Så begår de bare selvmord," siger han, selvom sandheden måske mere handler om, at det opfattes som en så forfærdelig og skamfuld en sygdom, at han ikke kan nænne eller tør fortælle dem sandheden. I stedet beder han dem om at spise godt og holde sig fra utroskab, hvilket selvfølgelig også er noget af det bedste, de kan gøre.

Hvis ikke patienten har synlige tegn på HIV/AIDS, kan medicinmanden se sygdommen i sit spejl eller få svaret via samtaler med ånderne. Ifølge ham besvarer ånderne altid hans opkald.

Christines oplevelser
Hvis du vil vide mere