Sitemap | Avanceret søgning |

Manden med 15 koner

Flerkoneri er stadig udbredt i Malawi, hvor ældre mænd køber hustruer i teenage-alderen. Men 69-årige Amon Mwakisulu er selv efter lokal standard ekstrem.

Af VIGGO LEPOUTRE RAVN
Publiceret 13-09-2003

Iponga

I det nordlige Malawi ved landsbyen Iponga op til Tanzanias grænse får ordsproget "hellere én fugl i hånden end 10 på taget" en ganske ny betydning. Her er flerkoneri hyppigt, men slet ikke i den grad, som det praktiseres af den 69-årige Amon Mwakisulu.

Hans familietræ forgrener sig lige så vildt som en baobab, selv efter malawisk standard er den 69-årige familiefar ekstrem.

Han har 15 koner og 63 børn, hvor 40 stadig lever. For ikke at glemme børnebørnene, som han ikke selv kan huske antallet af. Faktisk har Amon haft 20 koner siden han tog sin første i 1949. Seks er døde i mellemtiden, og græsset vokser vildt omkring deres gravstene ved indkørslen til Amon Mwakisulus landsby.

Den seneste kone i rækken har han netop arvet, fordi lillebroderen for nylig døde af tuberkulose. I henhold til arvereglerne i det nordlige Malawi overgår broderens kone således til den ældre bror.

I dag er kun syv af konerne hjemme i landsbyen, der tæller omkring 20 huse, herunder ét til Amon selv og ét til hver af konerne. De fletter måtter af bananpalmeblade, knuser majs i den store morter eller vasker tøj. De resterende otte koner er taget i marken, over grænsen for at hente benzin og gå til begravelse. De vil først vende hjem senere på eftermiddagen, og det ærgrer værten, som flere gange i løbet af vores besøg beder os om at blive hele dagen, så alle hustruer og børn bliver foreviget på det store familiefoto.


Manden med 15 koner (1)
Amon Mwakisulu med seks af sine 15 koner og et lille udvalg af sine børn.

Den første kone

Den første kone kom fra Amon Mwakisulus egen landsby, hvor han stadig bor i dag.

»Min far efterlod sig en lille familie, og det ville jeg gøre anderledes. Jeg så, at min første kone kom fra en respektabel familie, og så tog jeg hende,« siger Amon Mwakisulu. Der var hverken bryllup, præst, fest eller nedskrevne formaliteter, og Amon kan hverken huske alderen på eller prisen for sin første kone, da de blev gift.

I dag går en kone typisk for 6-8 stykker kvæg, og en ko koster omkring 8.000 Malawi-kwacha. (ca. 550 kr.)

»Min søn har papirerne, hvor det står, og han er her ikke nu,« siger han og sender én af sine drenge hen efter et lille stykke brunt bølgepap med tallet 63.

Det antal børn, hans koner har født ham gennem årene.

Ved ankomsten var de senest ankomne koner i haremmet mellem 14 og 16 år gamle, og faktisk planlægger familiens overhoved at tage sig et par koner stykker endnu.

»Selvfølgelig. Jeg tager to mere, og jeg har netop i denne uge forhandlet med deres familier, som er glade for min interesse,« siger han.

Familierne er fattige og kan tjene på salget af deres døtre. Vores guide siger, at begge pigerne har fuldført primary school. Det gør man typisk i Malawi omkring de 14 år. Ingen af Amons koner har fuldført mere end de første skoleår, og kun enkelte af hans børn har skolegang bag sig.

Vild luksus

15 koner kan virke som vild luksus. Men det er nu ikke, fordi patriarken er specielt rig. Han tager ærbødigt imod de to kilo sukker og et kilo salt, som Explorer har medbragt som påskønnelse for at blive modtaget.

Amon Mwakisulu er bonde og dyrker hovedsageligt ris på sine 22 hektar, der er spredt rundt omkring de nærliggende landsbyer. Desuden ejer han seks køer og en lille majsmark. Det er kun akkurat nok til at mætte de mange munde i familien, hvis høsten har været god. Er høsten dårlig, sulter de.

Amon Mwakisulus huse er bygget af de traditionelle rødlersmursten og er yderst sparsomt indrettede. Patriarkens kongesuite på ca. 8 m2 består af en enkelt seng oven på det lerstampede gulv. Desuden et spejl. Intet andet.

Trange kår og gedigen fattigdom er netop hovedårsagerne til, at Amon har taget så mange koner.

»Først og fremmest er det arbejdskraft. Men det handler også om prestige. Han har giftet sig med så mange for at blive berømt,« konkluderer vores guide Charles Kambwembwe efter at have hørt patriarkens svar på spørgsmålet om, hvad han skal bruge de mange koner til.

Ifølge guiden er Amon Mwakisulu berømt for sin store familie i Karonga, Mzuzu, hvor fem af hans sønner arbejder som forretningsmænd i opkøb og videresalg af ris, og helt ned til hovedstaden Lilongwe.


Manden med 15 koner (2)
Den 69-årige bonde har købt ialt 20 koner for at få prestige og arbejdskraft.
Foto: Mik Eskestad

I sengen på skift

En flok af børnene og børnebørnene følger nysgerrigt med i vores samtale, men holder behørigt afstand. Amon Mwakisulu udpeger nogle af dem.

Kan du huske alle navnene?

Amon tøver.

»Nej, ikke alle. Men hvis jeg kommer i tvivl, kan jeg bare spørge en af mine koner,« siger han.

Patriarken viser os rundt. Sit eget hus, gravstederne, samlings- og sørgestedet under det store mangotræ, og et hjørne af gårdspladsen, hvor to af konerne arbejder, mens de flirter med kameraerne.

Amon afviser internt splid i kampen om farmands gunst.

Konerne sover hos ham på skift. De ældre i kortere tid, de yngste op til en uge. Sådan er reglerne.

»De unge kan han fjolle rundt med lidt længere tid. De gamle kan ikke holde til så meget. Han bliver tilfredsstillet hver aften,« griner guiden.

Amon Mwakisulu tilføjer, at han er meget tilfreds med den del af sit liv og understreger, at konerne ikke skændes og har det godt sammen. Ingen kone har nogensinde forladt ham.

Hvad sker der, hvis I er uenige?

»Selvfølgelig har kvinder temperament. De er iltre. Hvis én er sur, så sætter jeg mig ned med min ældste kone og den utilfredse. Og så diskuterer vi frem og tilbage og løser det,« siger han.

Charles Kambwembe forklarer bagefter, at han føler sig overbevist om, at konerne kæmper indbyrdes om at komme nærmest ægtesengen. Men førstekonen kan ingen røre. Er de andre koner utilfredse, søger de tilfredsstillelse andre steder.

»Men det er pinligt for manden og må ikke slippe ud. Så ville han blive til grin,« siger Charles som forklaring på Amons vægring ved at tale om emnet.

Når Amon en dag dør, går al hans ejendom til den første kones ældste søn, fordi han ikke har brødre tilbage. Kun, hvis der ikke er nogen til at arve, kan en af konerne blive løst fra de ægteskabelige bånd.

Målt på styrken af Amons faste og gentagne håndtryk til farvel vil der gå en rum tid, før førstemanden i haremmet ved Iponga skal erstattes.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere