Sitemap | Avanceret søgning |

Åben linie til ånderne

I Zambia er heksedoktoren den foretrukne læge, mest fordi han er der i modsætning til konventionelle læger, som kun få zambiere har adgang til. Mange heksedoktorer mener, at de kan kurere Zambias største dræber; HIV/AIDS.

Af VIGGO LEPOUTRE RAVN
Publiceret 06-09-2003

Puta/Chiengi

Mørket i den primitive lerklinede hytte er tæt og køligt. Gemt væk fra den stærke formiddagssol sidder Putas fremmeste "traditional healer" og medicinmand, Joseph Kalunga.

Vi har fået lov til at besøge ham mod overdragelse af en lille plasticpose med dagligdags varer til personligt forbrug. Men også ånderne skal have en symbolsk gestus. De tager kun imod kontanter. 2500 kwacha, ca. 3 kroner, stiller åbenbart de usynlige magter tilfreds.

»Jeg stoppede i skolen i femte klasse. Da jeg blev lidt ældre, begyndte onde ånder at plage mig, og jeg var tæt på at blive skør. Så kom jeg til en medicinmand, som rensede mig. Bagefter blev jeg selv medicinmand«, opsummerer Joseph Kalunga. Han kan ikke sin alder i hovedet, men når frem til at være født i 1956.

Især onde ånder fra Kafunga og Kilimanjaro var efter ham. Når Joseph Kalunga tog ud for at fiske, kunne de finde på at smide ham i vandet. Nu har han bemægtiget sig plageånderne, som hjælper ham til at hjælpe andre. Patienterne kommer forbi, og ånderne fortæller ham, hvilken sygdom de har. I går havde han tre patienter. De krævede behandling for en betændt mavesæk, brystsmerter fra astma og kraftig hovedpine.

De kan det hele

I Zambia spiller traditionel medicin en vigtig rolle i forhold til sundhed. I modsætning til konventionelle læger er der medicinmænd i enhver landsby. De er gode til at modtage deres patienter og vejleder kyndigt. Desuden er de ikke lige så bureaukratiske i deres omgang med diagnoser som andre læger. Men vigtigst af alt, så er de der.

Blandt de traditionelle healere findes urtespecialister, spiritister, fødselshjælpere og mænd, der kan sætte knogler på plads. Den lokale organisation Kara Trust har undersøgt antallet i Zambia og anslår, at "Traditional Health Practitioners Association of Zambia" tæller omkring 40.000 medlemmer. Dertil kommer alle de uorganiserede medicinmænd. Det skal holdes op mod ca. 850 konventionelle læger, 4.000 sygeplejersker og 4.000 klinikassistenter og sygehjælpere. Medicinmændenes organisation har de seneste år forsøgt at etablere en dialog med de konventionelle læger. Men i realiteten tilhører de stadig to forskellige verdener.

Joseph Kalunga sidder på 11. år som distriktschef for sit område med 360 medicinmænd. Han er en respekteret og erfaren herre. Som chef består hans fornemste opgave i at rydde ud blandt brodne kar i medlemsskaren. Især er det ilde set, hvis en medicinmand tager en kvindelig patient til kone eller krænker hende seksuelt.

»Det er sket et par gange, og så straffer vi dem. Deres licens ryger«, siger medicinmanden.

Hans menukort er endeløst. Alle almindelige småsygdommen klarer Joseph Kalunga. Epilepsi, skøre mennesker, mennesker ramt af lyn og plaget af onde ånder kureres. Han finder gerningsmanden bag en forgiftning. Han undersøger, hvorfor en person er død, og udpeger den, der er årsag til dødsfaldet. På baggrund af anklagen risikerer den udpegede at blive straffet. Han kan finde forsvundne eller stjålne ting, behandle ufrugtbare kvinder og naturligvis impotens, fortæller Kalunga, mens alle de lokale tilhørere i og uden for hytten flækker af grin.

Billigere end lægerKalunga finder en lille stump mintduftende bark frem og siger, at netop denne ingrediens er den vigtigste, når impotens skal kureres. Resten af ingredienserne i urteblandingen er hemmelig. En behandling varer en måned og koster et kassava mini meal, en flaske madolie, én kylling og dertil 250.000 kwacha. (godt 300. kr.)

Prisen er høj efter lokal standard, men alligevel en del af forklaring på medicinmændenes succes. De er nemlig meget billigere end de traditionelle læger. Her ville en behandling for tuberkulose koste omkring 75 US dollars. En lokal medicinmand ville typisk tage 5 US dollars for en kur.

Joseph Kalunga fortæller på lokalsproget bemba, og en lokal engelskkyndig oversætter og misser helt sikkert en del af medicinmandens forklaringer. På hovedet bærer doktoren en hovedprydning, som bruges til arbejdet. De mange fjer refererer til tidligere medicinmænd og perlerne fungerer som en telefon. Den lille klump af røde perler er særlig nyttig.


Åben linie til ånderne (3)
Også Joseph Kalunga har fetisch´en med i sit behandlingsprogram. Denne her er en træfigur, der er pyntet med plasticperler.
Foto: Mik Eskestad

»Når folk planlægger at slå mig ihjel eller forhekse mig, får jeg besked. Og det sker tit. For eksempel, hvis en troldmand bliver misundelig på mig. Så kan telefonen fortælle mig, hvilken retning jeg skal gå for at undgå dem«, siger Joseph Kalunga. Med til medicinmandens udstyr hører også sirligt udskårne trædukker, der er med til at fremmane ånderne. En såkaldt fetisch. Et ituslået spejl fungerer som screener, der stiller diagnoserne.

Han tager spejlet frem og stiller det på skrå, mens en fiktiv patient holder om det kors, som medicinmanden har hængende om halsen i en halskæde. Således projekteres klientens sygdom via korset til spejlet. Screeneren afslører, hvad der er galt.

Den usynlige mand

Putas fremmeste medicinmand er ikke hvem som helst. Han har to koner og ni børn, heraf syv piger. Han tjener godt og har flere gange behandlet den lokale høvding, Senior Chief Puta, som ser meget syg ud. Ingen vil fortælle, hvad høvdingen i virkeligheden fejler. Joseph Kalunga siger, at han kun har behandlet ham for hoste og et dårligt knæ.

Vores lokale guide, Lameck Simwanza, fortæller, at han givetvis også var involveret i en historie, som for kun få måneder siden ryddede alle forsider i zambiske aviser og var tophistorie på TV.

Zambias tidligere finansminister Katele Kalumba blev fyret fra sin post og anklaget for korruption. Kalumba er fra egnen omkring Chiengi og flygtede dertil. Regeringen sendte politiet efter ham, så han kunne blive arresteret og straffet for sine økonomisk fiflerier.

I lang tid kunne ingen finde ham, og rygterne svirrede. Selv da politiet kom til Chiengi, legede Kalumba kispus med dem. Ordet gik, at den tidligere finansminister kunne stå lige ved siden af politifolk uden at blive opdaget. Nogle sagde, at en lokal medicinmand gjorde ham i stand til at være usynlig.

Ifølge flere avisers beretninger førte et lokal tip til hans arrestation efter flere måneders jagt. På sig havde Katele Kalumba sin bærbare computer og en lang række af de medier, der bruges til at komme i kontakt med ånderne. Der var perler, urter og rødder. Kalumba skulle efter sigende havde forsøgt at opnå åndernes beskyttelse ved at kombinere perlerne med computeren, deraf udtrykket bush computer.

Vores guide Lameck Simwanza refererer historien og har netop fået bekræftet, at én af byens fem-seks medicinmænd var med til at gemme den tidligere finansminister. Men ingen vil sige mere om den sag. Det er hemmeligt. Da jeg spørger Joseph Kalunga direkte, siger han intet, men smiler bare.

Problemet AIDS

I stedet går snakken på kønssygdomme, som heksedoktoren også har styr på. Med undtagelse af HIV/AIDS, siger han efter længere tids diskussion på bemba mellem ham og oversætteren.

»Nej, jeg kan ikke kurere den sygdom«, siger han, men føler sig overbevist om at kunne spotte sygdommen ved at undersøge, hvordan håret på klienten ser ud, om der er udvækster på kroppen eller om den syge lider af kronisk diarré.

»Men hvis jeg kan se, at det er AIDS, siger jeg ikke noget til den syge. Jeg råder ham til at spise afbalanceret, ikke bekymre sig og undgå overgreb på børn«, siger medicinmanden. Som forklaring på, hvorfor han ikke giver patienten ren besked, siger han:

»Hvis man bekymrer sig for meget, begår man bare selvmord«.

I Zambia er diagnosen HIV/AIDS det værste, der kan overgå et menneske. Man bliver brændemærket og risikerer udstødelse fra sin egen familie. Sygdommen figurerer næsten aldrig som dødsårsag. I stedet dør man officielt af følgesygdomme som for eksempel tuberkulose.

Joseph Kalunga er ikke den eneste heksedoktor i Zambia med denne holdning til behandling af Zambias og det sydlige Afrikas værste epidemi.

Undersøgelsen fra Kar

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Åben linie til ånderne (1)
Joseph Kalunga er den fremmeste medicinmand i Puta.
Foto: Mik Eskestad


Åben linie til ånderne (2)
Joseph Kalunga indrømmer gerne, at han ikke kan helbrede AIDS. Det mener til gengæld mange af hans kolleger, at de kan.
Foto: Mik Eskestad