Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Alle tiders eventyr
JP Explorer på sporet af den ukendte danske opdagelsesrejsende Johan Støckel, som for 100 år siden rejste tværs over Afrika.
Publiceret 30-08-2003

Høvdingen af Puta
I flere århundreder har de reelle magthavere i store dele af Zambia været lokale høvdinge, som står for uddeling af jord, dømmer ved den lokale byret og nyder en enorm respekt blandt deres undersåtter. For nylig holdt overhøvdingen af Puta hof.

Publiceret 05-09-2003

Åben linie til ånderne
I Zambia er heksedoktoren den foretrukne læge, mest fordi han er der i modsætning til konventionelle læger, som kun få zambiere har adgang til. Mange heksedoktorer mener, at de kan kurere Zambias største dræber; HIV/AIDS.

Publiceret 06-09-2003

Den ubrugte jords land
Zambia har kronisk mangel på mad, selv om landet kunne brødføde hele det sydlige Afrika, hvis jorden blev ordentligt udnyttet. Landbruget er på stenalderniveau. I Kawambwa forsøger regionens første landbrugsorganisation at finde fodfæste, men den savner opbakning fra regeringen.

Publiceret 08-09-2003

Paradis for flygtninge
I skyggen af krigen i Congo tager den veldrevne og velassorterede flygtningelejr Kala Camp i Zambia imod congolesere på flugt fra krigshandlingerne i deres hjemland.

Publiceret 09-09-2003

Manden med 15 koner
Flerkoneri er stadig udbredt i Malawi, hvor ældre mænd køber hustruer i teenage-alderen. Men 69-årige Amon Mwakisulu er selv efter lokal standard ekstrem.

Publiceret 13-09-2003

Kister til et døende folk
På grund af den tiltagende HIV/AIDS epidemi er efterspørgslen på ligkister enorm i Malawi. Hos "Rumphi 24 hours Coffin Workshop" sælges de ofte på kredit.

Publiceret 14-09-2003

Ensom kamp mod håbløshed
Denne historie handler om noget af det, det blinkende neonbegreb HIV/AIDS overskygger. Om en mand, der valgte at kæmpe mod det umulige, og om to PH-lamper på et hospital, der minder om sidste trappetrin før helvede.

Publiceret 17-09-2003

Den syngende soldat
Lucius Banda er Malawis svar på Shubidua: Nationalklenodie og ven af folket. På sit 10. album kritiserer han både Bush, Robert Mugabe og hjemlandets politikere. Nu vil han selv ind i politik.

Publiceret 19-09-2003

Lejemorderen, der fortrød
For fire år siden fik Diouf Malawira som medlem af Young Democrats besked på at dræbe den regeringskritiske journalist Mabvuto Banda. I dag fortryder han sin militante fortid og advarer: Et nyt valg står for døren i Malawi og volden vil eskalere med hidtil uset styrke.

Publiceret 21-09-2003

Vandgiganten
Cahora Bassadæmningen har ligget stille det meste af sin levetid, forsyner et mættet elmarked med energi til dumpingpriser og gør kun ringe gavn i hjemlandet.

Publiceret 23-09-2003

Undsluppet fra Mugabe
Fordrevne hvide farmere fra Robert Mugabes rædselsregime i Zimbabwe har fundet nye græsgange i Mozambique. Hvad de mistede, bygger de nu op igen fra bunden med stor succes.

Publiceret 24-09-2003

På kanten af Afrika
Landsbyen Chinde med den glorværdige fortid er forfalden, isoleret, fattig og uden meget synligt håb. En dag vil den forvinde i havet som de to tidligere byer på steder.

Publiceret 27-09-2003

Et eventyrligt liv
JP Explorer har de seneste tre uger fulgt i fodsporet af den ukendte danske opdagelsesrejsende Johan Støckel, som rejste hjem tværs over Afrika for små 100 år siden.

Publiceret 28-09-2003

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her