Sitemap | Avanceret søgning |

Tæt på Støckel

Johan Støckels rejsenoter: d. 5/6, 1904 Kl. 6 Morgen lette Anker og staaet ud til S/S "König" uden for Chinde Barre. Det tog en Time. Brændingen var så voldsom paa Barren at vi 6 gange rørte Bunden.

Af Viggo Lepoutre Ravn.

Publiceret 26-09-2003

Chinde

Vi vare alle søsyge selv D.O.A.L's Agent, undtagen Mr. Robins og Miss Makenzie. - Kahyt sammen med Mr. Robins. Oberst Finlayson. -Major Scott, Kapt. Sanderson med Frue -

Farvel-logbog:

Hvem ville have troet, at vi skulle finde et eksemplar af Boletim Official de Mocambique fra juni 1904, den selv samme måned, da Johan Støckel overnattede i Chinde?

Den 33 år gamle enmotors Cherokee Six med lysebrunt læderindtræk og sølvaskebægre står på landingsbanen i Beira Airport og ser velholdt ud. Piloten er til gengæld gennemført vissen. Han har været til fest i går, kommer for sent og fumler med papirerne. Sidst jeg fløj i så lille et fly var i 1994 i Canada, og det var slet ikke sjovt. Men Luis Lopes Dos Santos er vores eneste mulighed for at komme til Chinde i dag.

Derfor tager jeg med let rumlen i maven den seriøse mine på og beder Vagn om at optage et 30 sekunders testamente på video. Bare for alle tilfældes skyld.

Dos Santos gennemgår startproceduren på små fem minutter og så af sted. Han kan ikke få liv i GPS'en, men siger, at han nogenlunde kender Chindes position. Han fløj nødhjælp derud, da området blev ramt af kraftige oversvømmelser i 2001.

Ved siden af mig sidder Carla tolk. Hun er endnu mere nervøs. Så har jeg det lidt bedre.

Til gengæld er der helt gået spejderdreng i Peter Wath fra DR, som siger "bare rolig" og begynder at fable om at få lov til at styre flyet på vej hjem. Vi protesterer alle højlydt. Men piloten siger okay, og så er det besluttet.

Turen derop langs kysten går naturligvis smertefrit. Fra de små flysæder er der udsigt over det Indiske Ocean og mange hektar uberørt skov og mangrove med zigzaggende floder.

Sidste destination

En time senere lander vi efter en måned på de afrikanske landeveje omsider ved den sidste destination: Stedet, hvor den bornholmske eventyrer Johan Ferdinand Vilhelm Valdemar Støckel for næsten 100 år siden steg ombord på S/S König med kurs mod Danmark.

Chindes assisterende guvernør, Francelina De Jesús, har ikke hørt om vores rejsekammerat. Han har også været tidlig på den.

»Lever han endnu?« spørger Anselmo Ramalho, der er kommunalfuldmægtig. Jeg fortæller, hvornår Støckel slog en smut forbi. Hele selskaber griner hysterisk.

Faldefærdig

Havnen kan slet ikke leve op til tidligere tiders storhedstid. Rustrøde vrag på vrag og afskallede murrester fra huse halvvejs opslugt at de altfortærende bølger møder os. Det er svært at forestille sig Støckel sige farvel til Afrika for sidste gang i dette mozambiquerske hul. For 100 år siden var der anderledes tryk på byen, der fungerede som indgangsporten til al sejlads på den travle Zambeziflod.Tæt på Støckel (1)
Vi higer og søger. Vores tolk Carla i færd med at lede efter spor fra Johan Støckels afrejse.
Foto: Mik Eskestad

Vi kører op til en faldefærdig bygning, som skal forestille kommunekontoret. Det obligatoriske billede af præsident Chissano overvåger vores gøren og laden.

Jeg opdager tilfældigt en række opslagsværker fra 1950'erne på reolen.

Har I noget, der er ældre? Aviser eller optegnelser over skibe og passagerer, forsøger jeg henkastet. Anselmo Ramalho lukker døren op til et rum, der ikke har set menneskelig aktivitet i lang, lang tid. Duften af mørnet papir er stram og heden så kraftig, at t-shirten gennemblødes af sved.

Detektivarbejde

På reolerne står kolonne efter kolonne af papirer og indbundne bøger. Et nærmere kig viser, at det drejer sig om avisen Boletim Official de Mocambique, som indeholder alle slags officielle oplysninger om datidens guvernør Lourenco Marques, registrering af nyansættelser, havneaktivitet, skødeoptegnelser, domsafsigelser og vejrudsigter. Vi finder eksemplarerne fra maj og juni 1904 frem.

Nu kommer detektiven for alvor frem i mig.

Hvis vi skal finde et konkret bevis på Støckels tilstedeværelse i Chinde, kan chancen ikke blive større end nu. Mine fingre bliver mere og mere febrilske, mens jeg prøver at navigere mellem de portugisiske gloser.

Tre kvarters intens jagt i journalerne giver desværre intet afkast.

Det nærmeste, jeg får lov til at føle Støckel puste mig i nakken, er navnet Mark Edward Stockings. Samt oplysningen om, at vejret var solrigt med omkring 30 grader på de junidage, Støckel tilbragte her i 1904.

Nøjagtig som vejret i dag.

Ærgerligt!

DR-Peter agerede pilot på halvdelen af flyturen hjem og har ikke været til at pille ned fra skyerne siden.

Jeg sov.

Explorers eventyr er slut. Tak for denne gang.

Og på gensyn!

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse