Sitemap | Avanceret søgning |

Afrikanerne smiler trods modgang

Johan Støckels rejsenoter: d. 4/6, 1904: Efterm om Bord på S/S "Kadett", overnatter i Chinde havn.

Af VIGGO LEPOUTRE RAVN

Publiceret 25-09-2003

Beira

Det er næstsidste dag på Explorer, inden vi i morgen tager turen fra den nedslidte betonhavneby Beira op til Chinde. Det var her, vores mentor og skjulte rejsekammerat Johan Støckel stak til søs med kurs mod Danmark efter sin lange rejse tværs over Afrika.

Efter mange dybe overvejelser og diskussioner for og imod har vi valgt ikke at satse på de dårlige grusveje til Chinde, som efter sigende skulle være den mindst tilgængelige lokalitet i Zambezia-provinsen. Alle oplysninger om byen er modstridende. Vi skal krydse mindst to floder for at komme dertil, og vi aner ikke, om bilerne kan klare udfordringen, eller om der er færger.

I Chinde er der ingen telefon og sandsynligvis ingen guesthouses og spisesteder. Vurderet ud fra kortet vil det tage mindst tre dage plus minimum én overnatning tur/retur, og vi risikerer at sidde fast med lang ventetid ved færgeovergangen i Caia, som forbinder det nordlige og sydlige Mozambique.

I stedet for at tage chancen chartrer vi et fly med plads til seks passagerer.

Det er nok ikke helt i Støckels ånd. Men hvad, det er to terrængående Nissan-monstre heller ikke.

Piloten er fra Mozambique og flyet et enmotors af typen Cherokee Six fra 1970. Tak for kaffe! Om det er risikabelt, får vi først svar på i morgen. Mester Mik har flere gange på turen underholdt med fortællingen om en tæt på skæbnesvanger tur i stormvejr over Congo i et tilsvarende fly. Piloten nærmest græd af glæde efter landingen.

Billigt sluppet

Derfor må vi hellere tage statusopgørelsen, inden det måske er for sent.

Mistet: et enkelt stik og andre småting. Mik og Peter siger, at vi sammenlignet med andre ture 7-9-13 har sluppet for de slemme ting: Tyveri, alvorlig sygdom, biluheld og andet skidterads.

På "vundet"-kontoen står naturligvis utallige afrikanske indtryk og erfaringer. Desuden fænomenet Kænguru-retten; En opgørelse over alle begåede dumheder på turen, som ender i den endelige retssal med forsvarstaler, dom og strafudmåling. Vi planlægger at eksportere selskabslegen til Danmark og i øvrigt gennemføre Explorer-udgave nummer to, når sidste punktum er sat i denne turs logbøger. Men jeg kan da lige sige, at jeg fører stillingen på grund af glemte hotelnøgler og andre smådistræte forseelser.

Måske har jeg også vundet ormeinfektionen bilharziose med hjem, da jeg tog mig en tidlig dukkert i den skønne, men farlige Malawi-sø. Inkubationstiden er op til seks måneder, men en læserhenvendelse har forsikret mig om, at jeg kan kureres, hvis sygdommen behandles ordentligt.

Til gengæld er vi alle 'clear' for malaria ifølge den 15-minutters test, vi tog i går. Vi skulle ikke tisse på den, men derimod prikke hul på fingeren og dryppe lidt blod ned i en måledims blandet op med en gennemsigtig væske.

Slående attitude

Hvad de lidt mere alvorlige indtryk fra Afrika angår, er Mik og Peter mest klar i mælet.

»Jo fattigere, desto mere smiler de. Selv de, som har lidt under borgerkrig og spist jord og blade smiler, når vi blegnæser kommer forbi. Jeg har set det overalt, og det er slående. Men selvfølgelig er det kun en lille del af sandheden,« siger fotografen.


VASKETID
Et af de mest vedvarende afrikanske indtryk er lokale, som vasker sig selv og deres tøj i vandhuller og floder.

Foto: Mik Eskestad

Peter Wath fra DR har under hele turen taget drabelige diskussioner med Christine Drud fra UNDP om nytten og værdien af NGO'ernes arbejde i verden. Han mener, at den afrikanske mentalitet er den største forhindring for kontinentets fortsatte udvikling, og at hjælpen derfor skal målrettes mod netop det område.

»De har jorden, men ikke attituden. Deres kortsynethed er besynderlig, og de sidder hele tiden under et træ,« mener han.

Det læner sig lidt op ad Oberstløjtnant H. Jenssen Tusch' observationer i værket "Skandinaver i Congo" fra 1902-05:

»Forskellige Karaktertræk hos Congo-negrene: Det er den almindelige Mening, at Negeren af Naturen er luddoven, og vist er det, at man paastaar i saa Henseende kun at have utilfredsstillende Erfaringer, for det første fra den sorte Mand som Slave, dernæst ogsaa fra samme Person som fri Borger i en fri Stat.«

Jeg beder til, at vores lokale pilot som minimum tager den rette attitude med i cockpittet i morgen.

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse