Sitemap | Avanceret søgning |

De hvide farmeres klub

Er du forkølet, Peter? »Nja, njej er nejet fornølet,« siger Peter Wath fra DR på et colastop i endnu én af de utallige hyttelandsbyer, vi passerer på landevejen fra Tete til Chimoyo.

Af Viggo Lepoutre Ravn & Foto: Mik Eskestad

Publiceret 23-09-2003

Chimoyo

Johan Støckels rejsenoter: d. 30/5, 1904 Kl. 6.30 - Kl. 7.00 passeret S.W.S "Velopede" (B.C.A Comp.) - 8.30 "Villa Boccaje". - 11.00 R. Zambezi - passeret 11.45 S.W.S "Hydro" (B.C.A Comp.= Sharrea) (Sharrea jøde bygger Jernbanen for Regeringen fra Shiromo til Blantyre) Chimaura, forladt portugisisk Telegraf. Kl. 1.00 passeret S.W.S Polypede (B.C.A Comp=Sharrea). Kl. 2½ hvide Fædre Mission Chipanga, hvor Livingstones hustru er begravet. - 6.30 Sukkerfabrikken "Maromera" - S.W.S "D'Andrade" tilh. Fabrikken (et Hjul på hver Side agter).


Han hiver et stykke sammenrullet toiletpapir frem fra én af fotovestens mange lommer og snyder en ordentlig klat.

Chimoyo ligger midtvejs på Beira-korridoren mellem Mutare i Zimbabwe og havnebyen Beira. Hovedvejen er travl med store trucks og heftig prostitution. HIV-smitteprocenten ringer helt oppe omkring de 20-25 procent. Det bliver man mindet om, når et sørgetog passerer på vej til begravelse. Hvilket sker hele tiden.


De hvide farmeres klub (1)
En blind passager får sig et lift på landevejen i den travle Beira-korridor.

Foto: Mik Eskestad


Selve Chimoyo er landbrugsland, selv om man ikke skulle tro det ved første øjekast. Tusinder og atter tusinder af hektar ligger ubrugt hen. Få kilometer før Chimoyo ser vi for første gang i flere dage noget, der minder om en bevidst anlagt plantage. Vi tjekker ind på spøgelseshotellet Embaixador, og minsandten om ikke Chimoyos årlige landbrugsmesse skydes i gang 500 meter nede ad vejen selv samme aften. Det kan vi ikke slet ikke stå for.

En gyser

Aftenens forløb er et glimrende bevis på det, jeg kalder "partyfænomenet." De fester, man forventer sig mindst af, bliver altid de bedste. Således også her. Hvor interessant er en landbrugsmesse i Mozambique? Nej, vel? Vores forventninger er så små, at ingen tager kamera eller fotografiapparater med.

Men aftenen bliver lige så spændende som en gyser.

Lover fuld støtte

Vi ramler ind i de hvide farmeres klub: 30-40 zimbabwiske farmere har netop haft besøg af den lokale landbrugsminister, som lover dem sin fulde støtte. Hver især fortæller farmerne hårrejsende varianter af den samme historie. Smidt ud af Robert Mugabes partisoldater fra Zanu PF's terrorenhed, truet på livet, frataget personlige ting, ingen fremtid dér. Flyttet til Mozambique for at begynde fra bunden efter at have mistet alt. Disse fyre er skabt af noget særligt.

»Der er stille i Zimbabwe nu, fordi ingen længere tør åbne munden af frygt for at miste livet,« siger Brendan Bekker. Han er selv beskæftiget med at udvikle turistsektoren på Mozambiques idylliske strande, men har mange farmer-barndomsvenner fra Zimbabwe, som er rejst til Canada, New Zealand, Malawi og Zambia, mens det tidligere så stolte landbrugsland skrumpede ind til en World Food Programme afhængig nation.

»Det er pinligt og gør ondt helt ind i hjertet, når jeg tænker på, hvad der er sket. Zimbabwe var Afrikas bedste land.« Brendan Bekker synker ordene med melankoli.

Murray Dawson er også fra "Zim" og lider af malaria for 23. gang.

»Jeg støttede MDC og betalte for det med alt, hvad jeg havde,« konstaterer han med en gentagelsens mine. Den skæggede mand efterlod 2000 hektar dyrket jord på tre farme i perfekt stand og fuldt mekaniseret. Alt ligger nu i ruiner.«

Hans besked til Mugabe og resten af landet er soleklar, selv om stemmen er sløret af alkohol. »Lad dem komme her til Mozambique om et år og se, hvad jeg har fået op at stå af ingenting. Tag billeder og vis de "fuckere" på den anden side, som bare får maden leveret og intet dyrker selv, hvordan det skal gøres.«

Desværre skal Murray Dawson ud at spille golf de næste tre dage, så vi får ikke mere ud af ham. Men vi har hørt nok og beslutter os for at besøge en farmer, der har slået sig ned i Mozambique og grundlagt et nyt landbrug fra bunden.

explorer@jp.dk

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse