Sitemap | Avanceret søgning |

På flodhestejagt

Nemesis vælter naturligvis ned over dem, der har drømt om at se en flodhest sprælle med alle fire i vejret.

Af Viggo Lepoutre Ravn

Publiceret 21-09-2003

Chimoyo

Johan Støckels rejsenoter: d. 29/5, 1904 S.W.S "Chipanda" Kapt. J.A. Jenkins, Mask. A.E. Cooper (Pinda Bjergkæden med Morumballa-Pic Øst for Shire. Kl. 3.45 portugisisk Toldstation Chuanga. 5.00 passeret S.W.S "Kinx" (Flotilla). - 6.20 Stop. Morads p.b. Sider. - Kl. 7 passerede portugisisk S.S.S "Shire".

For man kan da ikke skyde dette nuttede dyr. Den er jo så sød, den kære flodhest. Vi har set den i børnebøger og på tegnefilm, altid stor, rar og hjælpsom. Skydes? Ikke på vilkår. Og slet ikke i en Explorer logbog. Men hvis en certificeret person indhenter tilladelse og gør det, mens vi ser på, er det vel legitimt. Afrikanere har altid været gode jægere, hvilken Jenssen Tusch allerede bemærkede i sin mammutbog om "Skandinaver i Congo" fra 1904-1905.


FARLIGE DYR
Flodhestefamilie boltrer sig i Zambias-floden.

Foto: Mik Eskestad

»Næsten i alle Negerstammer ere Mændene ivrige Jægere og Fiskere. Det er oprindeligt mest Antiloper og Fugle, der jages direkte og dræbes med Bue og Pil. Større vildt fanges i Faldgruber eller Fælder, men nedlægges nu ogsaa med Bøsser. Man lægger sig paa Lur efter Vildtet eller tager det i dets Leje paa den hede Tid af Dagen.«

Afrikas farligste dyr

Måske er det på grund af vores forhåbninger i retning af at dræbe et kluntet bæst, som er ude af stand til at forsvare sig, at aftalen med den kvindelige jæger fra Zimbabwe, Chere Botha, går helt i vasken. I tre dage i træk har hun på telefonen bekræftet, at hun kommer til Tete for at indhente tilladelse til at skyde og nedlægge en flodhest. Hun har en båd, og vi kan komme med på en kigger. Nu tager hun slet ikke sin telefon.

Helt efter reglerne skydes et bestemt antal flodheste ved Zambezi hvert år for at holde bestanden på det rigtige niveau. "Afrikas farligste dyr" har nemlig en grum side. Det går ofte på rov i lokale landmænds afgrøder og tager endda en landmand med sig i købet i ny og næ. Desuden klipper den uden problemer en båd over i to med sit enorme gab, hvilket har forvandlet mange udhulede kanoer til drivtømmer. Fotograf Mik Eskestad har flere gange på turen berettet om dengang, han så en flodhest gå helt amok. Den accelererede fra 0-70 på et sekund efter en lokal sort mand, som havde placeret sig mellem flodhesten og floden. Det var dumt. Manden nåede akkurat at søge tilflugt i et træ og redde sit liv. I stedet gik klumpedumpen amok på en Jeep, som ikke kører længere.

Det afskrækker os nu ikke. Ligesom visse mennesker er sindssyge, kan flodheste vel også være det. Men Chere dukker aldrig op, og idéen må skrottes. Carlos Pimentel bliver vores redningsmand. Ad omveje har han hørt om vores bådproblem og tilbyder sin assistance, dog uden gevær. Således kommer vi alligevel af sted på Zambezis grågrøngrumsede vand i en fiberbåd med en lille 25 hestes påhængsmotor. Vi sejler og sejler og ser ikke andet end lokale, der vasker deres tøj og ædlere dele ved flodbredden. Solen bager og brisen er let. Mester Mik brummer: »Det er jo lige som at sejle på Furesøen.« »Jeg vil snart se noget wildlife tæt på,« gentager Peter Wath fra DR nok engang. Hans kamera søger og søger uden at få noget specielt i skudvinklen. På et tidspunkt ryger jeg i vand til maven, da jeg skal hjælpe Carlos med at skubbe båden fri af flodbunden. »Er der krokodiller i Zambezi?« »Ja.« Pause. »Men ikke her,« svarer han med et grin.

En hel familie

Pludselig er de der. Seks styk. En flodhestefamilie. Mik fyrer løs på aftrækkeren. Peter filmer og jeg observerer i kikkerten. Det er animal spotting, når det er bedst. Flodhestene ignorerer os bare og holder god afstand til båden. Og vi når lige at høre farmand-flodhest "prutte" ud af sit monstrøse gab. En lille halv times tid følger vi de klumpede charmedyr sole sig og plaske rundt. Pludselig er jeg glad for, at ingen skal skydes i dag. Og da jeg tror på hybris og nemesis, er jeg sikker på, at vi var gået glip af samtlige flodheste, hvis geværet havde været med ombord.

explorer@jp.dk

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse