Sitemap | Avanceret søgning |

Explorers egen Baobab

Explorer har fået sit helt eget, private baobabtræ. Kald os bare skingrende skøre og ramt af solstik i Mozambiques 34 grader varme eftermiddagshede. Kald os bare postkolonister med storhedsvanvid. Ryst blot på hovedet.

Af VIGGO LEPOUTRE RAVN

Publiceret 20-09-2003

Tete

Johan Støckels rejsenoter: d. 28/5, 1904
S.W.S "Scott", Kapt. Jardine Shire fra Nyassa gennem Lake Malombe. Murchison Falls 85 Miles nedenfor Malombe Falls og Rapids over 50 Miles. Ruo River og Chiromo 40 Miles nedenfor de sidste Fald. 90 Miles videre til Zambezi atter 110 Miles til Søen. Shires hele længde 270 Miles; de sidste i portugisisk Territorium. - Kl. 5½ Port Herald.

Jeg kalder det kærlighed.

Kærlighed ved første øjekast til et mystisk dragende træ, der bare står, som havde det stået der i al evighed, hvilket det også næsten har. Egnen omkring Tete er plastret til med baobab, kaldet embondeiro på portugisisk. Nogle er flere tusinde år gamle. Så vores træ stod her også, da eventyreren Johan Støckel passerede ikke langt herfra for knap 100 år siden.

Baobaben går under kælenavnet "the upside-down tree," fordi det ligner noget, nogen har hevet op ved rødderne og smidt ned i jorden igen for fuld kraft med kronen først.


Explorers egen Baobab (1)
Borgmester Luciano Nguirazi og vognmand Joaquin Vontade skåler i champagne med Viggo fra Explorerholdet efter træ-dåben.
Foto: Mik Eskestad

I går blev vi enige om at finde et specielt baobabtræ og undersøge mulighederne for at få det opkaldt efter Explorer.

I dag gik vi på jagt.

Først fandt vi frem til vores yndlingstræ. Jeg fik øje på det ude i horisonten, mens Peter og Mik fotograferede ved et andet træ. Af alle mulige emner i min indre vidvinkel var netop det træ kønnest. Rank, strunk, massivt, stille og med en kæmpe krone og en usårlig mine over sig. Et træ, man fatter sympati for med det samme og får lyst til at omfavne, hvilket er svært, når omkredsen nærmer sig de 20 meter.

Det skal døbes og navngives, og tøv nu en kende, kritiske læser.
Vi har ikke købt det, nej. For man kan ikke købe noget, der ikke ejes af nogen, ikke engang kommunen, og budgettet tillader sikkert heller ikke den slags udskejelser Vi har heller ikke ridset Explorers logo ind i den lette og svampeagtige bark, nej. Det er alt for besværligt og desuden mangel på miljøtæft. Vi har højst rystet en flaske champagne og ladet proppen springe efter dåbstalen og en skål.

Sådan gik det til: Først ned på den lokale politistation, hvor betjent Sitoi netop har låst døren bag sig. Han forstår spansk. Om vi må vælge vores egen baobab og give den et navn? Han ligner én, der ikke tror sine egne ører og får sig et billigt grin. Men jo, det kan I sikkert godt. Tjek lige med kommunen.

Dér er gitteret allerede trukket ned. Jeg spørger ved siden af. Vognmand Joaquín Vontade stiller op med engelske brokker. Nej, de kommer først igen i morgen, siger han og forstår, at jeg vil et eller andet med en baobab.

Men hvad så med borgmesteren, er han hjemme? Han bor da lige rundt om hjørnet. Lad os se. Vognmanden springer ind i bilen og viser vej.

Tetes borgmester Luciano Nguirazi er en mand med den rette blanding af venlighed og autoritet. Han byder velkommen og lytter til den fremmede gæsts lange forklaringer om journalistik, en avis i Danmark, rejse gennem Afrika, kærlighed til træer. Og hvor får man tilladelse til forehavendet?

»Kom, vi kører. Jeg tager med,«overrumpler han mig.
»Men det skal være formelt,« betinger jeg mig.
Hm. Borgmesteren forlanger identifikation. Pas. Pressekort. Dinamarca, eh?
»Kom, skal vi køre?«

Han skifter til "eftersiesta" med fin hat og på vejen henter vi to flasker champagne til 45 kr. stykket i den lokale sprutbutik. Og så af sted. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad borgmesteren egentlig mener om vores forespørgsel, men han holder den officielle mine hele vejen. Derfor fortjener han den anden flaske champagne til personligt forbrug.

Den smukke baobab ligger ikke lang væk.
Kør præcis 4,8 kilometer mod nord ad hovedvejen fra midterpunktet på hængebroen i Tete. Stop ca. 100 meter efter Baobab Restaurant-skiltet på højre hånd og kig 150 meter til venstre.

Lige dér i den fjerne afrikanske solnedgang står vores baobab.
Der bliver filmet og fotograferet, mens champagneproppen sprænger og Luciano, Joaquín og jeg skåler i lunkne bobler.
"Hermed døber jeg dette smukke træ, som vi har fundet i dag...." siger jeg. Først på engelsk, så spansk.
»Vel talt,«siger Luciano Nguirazi.
Bagefter skyller vi ceremonien ned med en øl på Baobab restauranten. Undtagen borgmesteren. Han hverken ryger eller drikker.

»Kun, når det drejer sig om officielle ceremonier,« siger han uden at fortrække en mine.

Og hvad skal barnet hedde?

Explorer baobab, selvfølgelig.

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere
Emner
Planter

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse