Sitemap | Avanceret søgning |

Mærkedage og temasange

Tudo bem, Mozambique! Explorer-holdet har for længst fundet den helt rigtige temasang til de lange køreture, men har dog glemt hele to mærkedage. Malawi var debut i Explorer-sammenhæng. Mozambique ligeså. Men der er ingen champagne at fejre med. Kun en slurk vand og en gajol.

Af Viggo Lepoutre Ravn

Publiceret 19-09-2003

Tete

Johan Støckels rejsenoter: d. 26/5, 1904 11½ 4-spændig Mul-Gig 4.40 til Cholo; Mr. Cox, Kaffeplanter. - 3.000 Fod over Havet. - Mr. Smith kom ikke med men startede Kl. 8 Efterm. i Machila og kom hertil Kl 3 Nat. - 28 Miles.


Mærkedage og temasange (1)
Explorers chauffører Vagn og Perry bruger ventetiden på kaffebrygning.
Foto: Mik Eskestad

Vi har langt om længe fundet den helt rigtig temasang til de lange køreture. I chauffør Vagns udvalg af CD'er finder vi både Ismael Lo, Dire Straits og selvfølgelig guitarkongen Gary Moore, som synger om at komme videre, når man begynder at slå rødder det samme sted.

"I'm getting tired of the same old faces. I've been hanging round to long, it's time I was moving on."

Og det gør vi så. Kurs Mozambique og Zambezi. Floden, som eventyreren Johan Støckel sejlede nedad for at nå Chinde ved det indiske ocean og hoppe på damperen hjem til Danmark, da han for 99 år siden forlod sin udstationering i Congo.

Det ligger i Explorermentaliteten at flytte sig meget og flytte sig hurtigt. Efter et par dage i Blantyre med slatne maver med slattent indhold, lidt halskatar og forkølelse er alle igen på højkant og klar til at fortsætte turen i Støckels fodspor. Vi har endnu ikke haft seriøse problemer med helbred eller materiel. 7-9-13 at det fortsætter sådan.

Til gengæld har vi på det skammeligste glemt at fejre hele to mærkedage. Malawi var debut i Explorer-sammenhæng. Mozambique ligeså. Men der er ingen champagne at fejre med. Kun en slurk vand og en gajol. Så vi venter.

Baobabtræer

I stedet holder vi ind til siden for at tisse i vejkanten og beundre de mange, enorme og forunderligt dragende baobabtræer, som er det første, man lægger mærke til ved egnen. De ser ud, som er de vendt på hovedet, fordi kronen minder om det rodnet, som burde være under jorden.

Baobabtræer kan blive flere hundrede år gamle. I morgen går vi på jagt efter Tetes mest enestående eller interessante baobabtræ og undersøger, om det er en historie værd. Hvem ved, måske kan vi endda få det opkaldt efter Explorer?

I Tete krydser vi Afrikas fjerde største flod, Zambezi, via den 538 meter lange hængebro. Zambezi skærer rent geografisk Mozambique midt over, og på nær den smalle Dona Ana-bro 400 km længere nede ad Zambezi er Tete-broen den eneste landfaste vej over floden. Ikke underligt, at landet har det svært med ordet infrastruktur.

Visse steder er Zambezi op til otte km bred og har siden Vasco Da Gamas ankomst i 1498 blandt andet fungeret som motorvej for udførsel af guld og slaver. David Livingstone kiggede forbi i 1858 for at lede efter Nilens udspring, men blev stoppet af kløfterne og vandfaldene ved Cahora Bassa og fortsatte i stedet mod Malawi-søen.

Flodheste

På vej over broen spejder Peter fra DR efter flodheste. Han er ved at være desperat efter at se store dyr i bevægelse. »Nu har vi rejst halvvejs gennem Afrika og ikke set andet end moskitoer...,« klager han.

Vagn supplerer med en joke, som bedst formidles på engelsk.

»This bridge is an engineering wonder. I wonder when it's gonna fall down,« griner han.

Indrømmet, broen ser lidt rusten ud i kanterne.

I Mozambique taler man portugisisk, og det er smukt.(lindo) Bare ærgerligt, at vi kun forstår brokker til husbehov. Mit spanske blandet sammen med de lokales portugisisk rækker dog længere end forventet. Sætningerne som »Hvor er hotellet?« (Onde é o hotel?) eller »en steak sandwich, tak,« (um prego, obrigado. Obrigada, hvis det er en kvinde) går rent hjem. Vi finder endelig vores hotel, A piscina, (swimmingpoolen) lige op ad floden. Værelserne er simple og med selskab (mosquitos), og poolen har med garanti ikke set vand siden borgerkrigen. Men stille flyder Zambezi ude i baghaven, og om lidt er der aftensmad. (jantar)

Det er bare i orden.

Tudo bem, Mozambique!

explorer@jp.dk

Landefakta
Mozambique
Mozambique ligger i Sydøstafrika ud til Mozambique-kanalen med grænser til Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Tanzania og Malawi.

Mozambique
Vidste du, at hovedstaden i Mozambique hedder Maputo, at landets areal er på 801.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 18,5 millioner?

Mozambique
Mozambique grænser op til Malawi, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Landet er på 801.590 kvadratkilometer, og hovedstaden er Maputo.

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mozambique

Klassetrin
7.-10. klasse