Sitemap | Avanceret søgning |

Præsident "Elson" går glip af Explorer

Johan Støckels rejsenoter: d. 25/5, 1904 Stop i Blantyre. 38 Miles. Allé af Agave i Blomst. »Præsidenten har takket nej til at se os på grund af travl kalender.«

Af Viggo Lepoutre Ravn

Publiceret 18-09-2003

Blantyre

Øv! Pokkers! Og mange andre bandeord, som ikke lader sig trykke i en logbog. SMS'en fra Christine fra UNDP bipper ind hen ad eftermiddagen. Afbuddet har luret om hjørnet, fordi vores aftale om et interview med "Elson" Bakili Muluzi allerede er blevet udsat én gang. Men det skal være løgn, skal det.

Her har jeg spankuleret rundt og glædet mig til at høre "Elson" sige »rød grød med fløde«. Glædet mig til at overrække ham en hilsen fra hans gamle lærer Carsten Frost Hansen fra årene på Thisted Tekniske Skole i 1972-1973 og glædet mig til at fremvise billedet, hvor en ung og storsmilende "Elson" sidder og dikke-dikker med Carstens søn Henrik, som i dag er 33 år gammel.

Måske endda vove sætningen: »Carsten Frost kan huske, at du var rigtig glad for danske kvinder og en ganske habil frisør...«


Ét skud
Selv om det er forbudt, gav vagten lov til, at der blev taget ét billede af Explorerholdet ved indkørslen til præsidentpaladset i Blanture.

Jeg havde set frem til at høre ham fortælle om sine minder fra Danmark, og hvad opholdet har betydet for ham. "Elson" har trods alt siddet som Malawis præsident siden 1994, og han gør netop nu alt i sin magt for at sikre sit parti UDF endnu en femårsperiode ved roret efter valget næste år. Hvor meget af sin politiske tæft har han med sig fra det kolde nord?

En god knægt

Jeg havde også set frem til at konfrontere ham med én bestemt sætning fra en anden af "Elsons" danske læremestre, Knud Hartmann fra Århus.

Inden vores afrejse sagde han om sit bekendtskab med den unge Muluzi:

»Det var dengang, Muluzi stadig var en god knægt. Nu har magten korrumperet ham.«

Indtil for kun to-tre år siden ringede "Elson" næsten hver uge til Knud for at hyggesnakke og diskutere. Og Knud gav ofte gode råd. Nu ringer "Elson" ikke mere. Han har sikkert for travlt.

Skal overbringes

I går vendte "Elson" hjem fra statsbesøg i Rwanda, og i dag lander Burundis præsident i Blantyre. Men billedet og hilsenen skal overbringes til rette vedkommende. Koste hvad det koste vil. Vi gør alle klar til at promenere op til porten foran præsidentpaladset for at aflevere konvolutten. "His Excellency the President Dr. Bakili Muluzi" skriver jeg udenpå.

Planen er, at vi skal nærme os paladset og snuppe et billede af Explorerholdet i stiveste puds så tæt på som muligt uden at bryde nogen regler. Perry og Vagn, begge i Explorer tøj og Explorer caps, ruller kareterne frem ad alléen op til paladsets port. Perry endda iklædt hvide golfhandsker. Christine er i nederdel og lyserød dametaske. Peter fra DR og jeg bærer slips. Dog har jeg undladt at købe nye sko for dette ene logbilledes skyld. Foto-Mik bærer også slips og ligner en doktor fra TV-serien "Folk og fæ."

Selvfølgelig bliver vi stoppet. En vagt med gevær kommer os i møde. Jeg forklarer ham vores ærinde, og han tager mine oplysninger. Navn, stilling, arbejdsplads, nummerplade. Vagten garanterer, at konvolutten bliver viderebragt senere. Præsidenten er ikke hjemme.

»Og så en sidste forespørgsel: Må vi tage et hurtigt billede. Bare til albummet,« prøver jeg forsigtigt. Det er forbudt, ved jeg.

»Det er forbudt,« siger han. »Men skynd dig. Kun ét billede.«

Mik indstiller kameraet for Perry, der fumlende når at tage et skud, før tiden er gået.

»Så er det godt,« siger vagten med en snert af aggressivitet i stemmen. Ét billede bliver det til. Og det er bevis nok. Explorer holdt sin del af aftalen.Tekst: Viggo Lepoutre Ravn

Foto: Mik Eskestad

explorer@jp.dk

Landefakta
Malawi
Malawi grænser op til Tanzania, Mozambique og Zambia. Landet er på 118.484 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lilongwe.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Malawi

Klassetrin
7.-10. klasse