Sitemap | Avanceret søgning |

Klar til Elson (Send flere kondomer)

Smuk beliggenhed mellem Bjergene.

Af VIGGO LEPOUTRE RAWN Foto: MIK ESKESTAD

Publiceret 17-09-2003

Blantyre

Johan Støckels rejsenoter: d. 24/5, 1904 9.20 fra Matope i Machila. - 12.00 Rasthuset Lirangwe. 2.00 videre i 4-spændig Muldyrsgig. 6.00 Blantyre, 3400 Fod over Havet.

Jeg venter i bævrende spænding på, om Malawis præsident "Elson" Bakili Muluzi smider vores interviewaftale i skraldespanden eller inviterer os på pindemadder i præsidentresidensen i Blantyre.

Aftalen har været undervejs i over en måned. Hans beslutning er ret vigtig for JP Explorer. Dumper han os, sætter vi kursen direkte mod Mozambique, hvor det er begyndt at regne. Det betyder dårligere veje og længere transporttid. Åbner han porten, kan vi da godt lige sige dav. Måske må jeg supplere garderoben med nye sko. Mine tre år gamle Bullboxers er noget afdankede. Hvornår bandt jeg egentlig sidst et slips?

Dansk fortid

Faktisk har præsidentens kontor gennem vores kontaktperson Janet i FN allerede udsat aftalen én gang. Nu hænger det hele virkelig i en tynd tråd, mener både Peter Wath fra DR og fotograf Mik Eskestad. De er jo erfarne herrer. Dem skal man lytte til. Men jeg regner stadig med at komme til højbords hos Muluzi. Præsidenten har nemlig en fortid i Danmark, og lokale journalister påstår, at han endda kan sige "rødgrød med fløde," eller noget i den retning. Det vil jeg gerne høre. Med afrikansk accent.

I 1972-1973 gik "Elson" Bakili Muluzi på teknisk skole i Thisted for at lære at tømre, mure, klippe hår og meget andet. Efter sigende figurerer opholdet i hans officielle papirer som "Degree from the Technical University of Denmark," men det har jeg ikke fået bekræftet. Vi har billeder med fra dengang og en hilsen fra hans gamle lærer, Carsten Frost Hansen. Det skal alt sammen overrækkes, og så vil vi have historien. "Fra teknisk skole til præsident," kunne rubrikken passende hedde.


OVERTRO
Radio- og TV-læge Michael Usi kæmper mod fordomme, for eksempel om at samleje med en jomfru skulle helbrede HIV og AIDS.

Men nå. Nu drømmer jeg vist. Mens vi venter, får vi tiden til at gå med andre ting. I dag besøgte vi ADRA, en lokal organisation, som har haft succes med at oplyse om AIDS gennem populære radioprogrammer og docu-soaps på fjernsyn. Radio- og TV-lægen Michael Usi er det absolutte trumfkort. Med sin smittende latter virker han overbevisende, når den haltende instruktør på det malawiske TV-hold råber 5-4-3-2-1 action, og båndet ruller til næste afsnit af serien "Tikuferanji," som på chichewa betyder: Hvorfor dør vi?

Det er TV, som vor mor lavede det tilbage i 60'erne. Primitivt. Men budskaberne fejler intet. Dagens afsnit handler om mænd, der stjæler ejendom fra koner, hvis husbond dør tidligt. Moralen er, at alle skal huske at skrive et testamente, mens de lever. De har de færreste malawier gjort.

Ændret syn

»Radio- og TV-programmerne har fået folk til at ændre deres syn på HIV/AIDS. Før var for eksempel kondomer et tabu. Siden uddelte vi over en million kondomer, og nu spørger de efter flere,« griner Michael Usi.

Han oplever, at folk langsomt begynder at ændre opførsel i forhold til sex, og at myterne om HIV/AIDS bliver nedbrudt. For eksempel har de fleste fundet ud af, at man ikke helbredes for AIDS ved at gå i seng med en jomfru. Unge piger er efterhånden klar over, at de ikke undgår smitten ved at gå i seng med ældre mænd. (Hvem har dog bildt dem det ind?) Men sådanne historier kommer stadig frem, siger Michael Usi.

Mens vi går rundt og følger optagelserne, tænker jeg igen på Elson. Vi er klar. Er han? Om ikke andet kan vi trøste os med, at Johan Støckel fik rigelig med opmærksomhed, da han for knap 100 år siden besøgte Blantyre: Times of Blantyre skrev 28. maj, 1904:

»Kaptajn Støckel fra den danske armé, tidligere i Den uafhængige Congostat, er ankommet til Blantyre i tirsdags fra Katanga på sin vej hjem, idet han har forladt sin tjeneste i Staten. Kaptajn Støckels kendskab til Statens dårlige ledelse og visse funktionærers grufulde handlinger i den såkaldte "frie Stat" bekræfter alt det, der er sagt af Morel, konsul Casement og andre. De enorme koncessioner på tusindvis og atter tusindvis af kvadratkilometer jord udnyttes af private selskaber til udvinding af kautsjuk og disse er i bund og grund ansvarlige for alt det forfærdelige, der sker i Congo. Indtil disse koncessioner lukkes og landet åbnes for frihandel, vil de stakkels negre fortsætte med at lide under ydmygelser og lemlæstelser som i dag. Det er på høje tide, at de stater, som er ansvarlige for tilblivelsen af Den uafhængige Congostat, sørger for respektable forhold eller deler landet imellem sig. Det er tydeligt, at den belgiske konge ikke er indstillet på at finansiere landet af sin egen lomme, og da kautsjukken er hans eneste produktive grundlag, ophører skatterne aldrig, fordi staten er afhængig af udkommet.«

explorer@jp.dk

Landefakta
Malawi
Malawi grænser op til Tanzania, Mozambique og Zambia. Landet er på 118.484 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lilongwe.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
HIV og AIDS

Stednavne
Malawi

Klassetrin
7.-10. klasse