Sitemap | Avanceret søgning |

Den første kængururet er sat

Den ene af vores to glimrende og socialt anlagte publøve-chauffører, Brian fra Sydafrika, tager med dommerstemmerne tre mod to prisen for den største bommert på den første halvdel af Explorer. Det er en pinlig historie, som vi godt kan vente lidt med at afsløre.

Af Viggo Lepoutre Ravn

Publiceret 12-09-2003

Nakhata Bay

Selv om jeg stemmer for at frikende ham, indrømmer Brian sin skyld, og som straf sluger han blandt andet et råt æg, hvilket får vores lokale tjener til at blegne.

Vi har som aftalt sat den første kængururet i Nakhata Bay for at markere, at JP Explorer har klaret halvdelen af turen i Johan Støckels fodspor uden nævneværdige skrammer. 16 anklager er nedfældet i chauffør Perrys sorte notesbog.

Det var Perry, der fik idéen til at indføre kængururetten, efter at jeg ufrivilligt havde påtaget mig rollen som pauseklovn. Først ved at hoppe direkte i fælden i Johannesburg Lufthavn for overvægt i håndbagagen. Siden for at blive afsløret i en politikontrol i Zambia med et forkert stemplet visum. Men jeg kan roligt sige, at resten af holdet ihærdigt har forsøgt at gøre mig rangen som "dummepeter" stridig.

Upartisk dommer

Perry udpeger på demokratisk vis sig selv som upartisk dommer for kængururetten. Han opsummerer med stort skuespillertalent de nedskrevne forseelser. Efter den anklagedes forsvarstale kender juryen skyldig eller ikke skyldig.

Trods ihærdige forsvarstaler, der beskylder alle andre end mig selv, taber jeg naturligvis mine første to sager. Siden frikendes Christine Drud for at have taget sin venindes bilnøgler med til Afrika. Veninden havde åbenbart et ekstra sæt hjemme i Danmark. Til gengæld kan hun ikke undslippe alles milde hån for at have glemt ambassadør Mads Sandaus gave i flyet samt at have medbragt røde, højhælede sko til Afrika.(!)

Jeg får endnu en dummebøde for at have blameret mig med at overse en søndagsdeadline til avisen. Straffen er samfundstjeneste. Den består i, at jeg én af dagene får ansvaret for at tømme begge biler for bagage og slæbe det til de respektive ejermænds værelser. Det overlever jeg nok.

Explorerens mest erfarne herrer, Mik Eskestad og Peter Wath, får dom for nøl og dovenskab, da de under påskud af at skulle arbejde nægter at tage gåturen op til Chiengi-folkets hellige sten. Som den retfærdige dommer Perry er, erkender han sin skyld i at have forlagt sin lommekniv og beskyldt samtlige lokale unger for tyveri af samme. Og det bliver ved.

Men Brian tager nu en gang prisen. På en af Zambias utallige grusveje "glemmer" han at undvige for en lokal høne, der ikke kan bestemme sig for undvigelsesretningen og på mindre intelligent vis vælger at blive stående. Den er dræbt på stedet. Hønens ejermand løber ud til vejen, hiver hønen op ved benene og knytter næverne mod den pokkers chauffør, der netop har afgjort, hvad den stakkels mand skal have til aftensmad.

Brian fortsætter uden blusel, mens besætningen i den bagvedkørende bil måbende indprenter sig den harmdirrende ex-høneejers arrige ansigtsudtryk. Vi burde nok have stoppet og tilbudt en kompensation. Brians straf er en delikat slurk af den lokale hvedeøl Chibuku, der smager som bare fanden. Kængururetten afsluttes tidligt.


Afrikansk solopgang
Morgendukkert i Malawi-søen.
Foto: Mik Eskestad

Næsten morgen får jeg sagt behørigt farvel til den pittoreske Malawi-sø med en dukkert i lyset af Afrikas solopgang kl. 05.40. Vandet er blødt og lunt. Luften rolig og mild. Jeg forsøger forgæves at få en enkelt på øjet i bilen mod regeringsbyen. Landskabet mellem Nakhata Bay og Lilongwe er goldt, uden træer og minder om det sidste tragiske skridt inden dannelsen af en ørken a la Sahara. Skovhugst er Malawis største miljøproblem.

Den anden og sidste kængururet på Explorerens tur fra Chiengi i Zambia til Chinde i Mozambique sættes efter planen om små fjorten dage. Alle høns på vejen: Tag jer i agt!

explorer@jp.dk

Landefakta
Malawi
Malawi grænser op til Tanzania, Mozambique og Zambia. Landet er på 118.484 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lilongwe.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Malawi

Klassetrin
7.-10. klasse