Sitemap | Avanceret søgning |

Malawiske originaler

Vores første indtryk af Afrikas varme hjerte, Malawi, er præget af tre originaler, hvoraf én er død.

Af Viggo Lepoutre Ravn og Foto: Mik Eskestad

Publiceret 11-09-2003

Nakhata Bay

Johan Støckels rejsenoter: d. 6/5, 1904 7.00-7.10 R. Lukulu - (50 m bred 80 ct. dyb); 9.55 Lukulu - 60 m bred 80 ct. dyb. 12.15 Karonga. (Mr. Adern, Michie og Fraser af A.L.C. Mr. Douglas af Tanganika Consession; Mr. Ritchie af Regeringen; Mr. Dervar, Missionær, Mr. And Mrs. Innes Læge Missionær; Miss Jordan for Loanda Missionen. Livingstone Bjergene paa den N.Ø. Side af Nyassa Søen 11.000 Fod høje 9.300 Fod næsten lodret op over Søen, der er 350 Miles lang og 55 Miles bred 2.376 Fod dybest

Den første original lever i bedste velgående og imponerer sit publikum foran det store marked i Karonga. En ung medicinmand iklædt en hæklet skjorte fremviser en neongrøn slange, der smyger sig om hånden. Mik siger, at det ligner en grøn mamba. Sådan én er giftig.

»Men han har selvfølgelig pillet alt ud af den. Der er kun batterierne tilbage,« vurderer Explorers fotograf.

Kvaksalveren har tegnet en firkant i sandet, og ingen vover at træde ind på hans territorium. Optrinnet kunne være på Strøget, og dog. I hobetal stimler de lokale rundt om entertaineren, der har bredt sine urter, rødder, feticher og guddommelige lykkesmykker ud i åbent skue. Folk bare måber og rokker sig ikke ud af stedet.


KEINE HEXERI
den unge heksedokter propper slangen, som måske, som måske ikke er en grøn mamba, halvvejs ned i halsen.

Et dårligt fungerende og dyrt sundhedssystem i Malawi har fået antallet af heksedoktorer i landet til at stige. Denne fyr har publikum i sin hule hånd og er ikke sen til at udnytte en ny mulighed. I det øjeblik han ser Mik klikke med kameraet, stivner han og propper grådigt den neongrønne slange halvvejs ned i svælget. Flot, flot.

15 koner

Den anden original er slet ikke død. Amon Mwakisulu er faktisk så levende, at han holder 15 koner beskæftiget i sit harem. Nok har han taget sine koner, mens de var teenagere, og nok har ingen af dem særlig meget uddannelse. Men i dag stiller syv af dem gladeligt op til familiefoto sammen med deres mand. Resten af konerne er ikke hjemme.

Patriarken fortæller stolt, at han på skift sover med sine koner hver nat. En liderlig buk på 69, med andre ord. Mik, Peter og jeg kan ikke helt undsige os fra at være imponerede. Christine, derimod, væmmes. Hun får heller ikke den bedste indgang til mødet med "manden med de 15 koner", som vi skal lave et portræt af. Ved ankomsten nægter han blankt at hilse på hende, selv om hun forsøger to gange. Det kan man da kalde konsekvens.

Den tredje original på vores vej fra Karonga til Nkhata Bay indleder vi selv jagten på lidt nord for afkørslen til Rumphi. Guidebogen beskriver den excentriske Mr. SS Ngoma, som bor i et etagebyggeri flikket sammen af skrotmetal, bildele, gamle skilte og malet træ. Dér skulle han sidde med en mobiltelefon om halsen med direkte forbindelse til Gud og tage imod nysgerrige besøgende. Hans gæstebog kørte efter sigende på sjette bind.

Død og begravet

Vi når frem til et tømt og afdanket hus. Barnebarnet titter frem og meddeler, at SS Ngoma er død og begravet længere oppe ad vejen. Hans sønner har fordelt alle Ngomas ejendele mellem sig og negligeret hans sidste ønske om at hvile evigt i sit eget hus. Det lyder for trist til at undersøge nærmere, så vi fortsætter til vores destination. Fuldmånen bader sig i Malawi-søen ved Nkhata Bay.

PS: Den sorte dummebog, som registrerer bommerter undervejs på første halvdel af Explorer, er godt fyldt op. I morgen bliver Kænguru retten sat, så vi blandt andet kan få kåret den største bommert.

explorer@jp.dk

.

Landefakta
Malawi
Malawi grænser op til Tanzania, Mozambique og Zambia. Landet er på 118.484 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lilongwe.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Malawi

Klassetrin
7.-10. klasse