Sitemap | Avanceret søgning |

På grænsen til det forvirrende

Johan Støckels rejsenoter: d. 2/5, 1904 8.10, 9.20 og 10.20 R til Kalungu. 10.50 Fife (B.C.A) M. Forbes (native commissioner) og Mr. Ucher (Postmester), 10.30 passeret et Murstenshus tilhørende Flotilla Compagni, 2 hvide Mænd. (.)

Af Viggo Lepoutre Ravn

Publiceret 10-09-2003

Karonga

Mine Bærere, der var sendte i forvejen fra Fife kl. 11 ere her ikke. Jeg har saaledes hverken seng eller tørt Tøj eller Mad. Den sidste Landsby, vi passerede paa vores Vej H. Kavimbe Kl. 05.20 er altsaa 1 ¼ Times Marche herfra. Da jeg har næsten løbet fordi det i over en Time har været helt mørkt paa Grund af truende Regn, vil det mindst vare 3 timer inden Bærerne, som jeg straks sendte Bud efter, kunde være her. Jeg har intet lys og har derfor tændt et bål.

Mens alle andre ser ud til at have indstillet sig på at vente timer for at krydse grænsen ved Nakonde til Tanzania, farer jeg rundt med guiden Lameck og prøver at finde ud af, hvad vi skal gøre. Påtrængende gadesælgere vil af med colaer, T-shirts, tanzaniske shillings eller omvandrende maveinfektioner (en slags fladbrød, der ser uhyggeligt bakteriefyldte ud).


På grænsen til det forvirrende (1)
Ventetid ved den store grænseovergang mellem Zambia og Tanzania.

Vi står ved en korsvej. Skal vi tage den hurtige, asfalterede vej ind gennem Tanzania til Karonga i Malawi, eller skal vi følge den dårlige vej i Johan Støckels ånd og risikere at nå frem efter solnedgang. Vores chauffører vil helst ikke have bilerne gennem tolden. De frygter overpris i form af en hel bunke "George Washington", deres slang for nødvendig bestikkelse af tolderne.

Efter en omgang lyn-Robinson stemmer vi Tanzania hjem og vælger helt efter den oprindelige plan at køre ad bagvejen til Karonga, da en nogenlunde troværdig lokalkendt siger, at turen kun tager to-tre timer. Det er ikke helt, hvad vi har hørt tidligere, men han insisterer.

Vi har fået vores personlige exit stempler, nu mangler blot bilernes, så vi kan køre. Nå, nej, det er jo Afrika, det her. Bagvejens grænsepost mellem Zambia og Malawi er ikke bemandet, siger en tanzanisk kvindelig overtolder, som nu har sat sig mellem os og den videre færd. Jeg er altid uheldig med myndighedernes kvindelige islæt!

»Hvis bilerne får et exit stempel her og kører tilbage gennem Zambia, har vi jo ikke sikret, at de forlader landet,« lyder beskeden. Hun er hverken til at hugge eller stikke i. Et høfligt forsøg på at lave en "ordning" eller få udstedt et midlertidig dagspas afviser tolderen så blankt, at hendes skolemesterbriller ryger helt ned på næsetippen.

Tanzania genoplives. Men det nægter Perry pure. Han går ind til tante tolder og kommer 20 minutter senere ud med tilladelse. Jamen, hvordan?

»Jeg var bare venlig og viste mit kort fra den danske ambassade i Maputo. Så forklarede jeg hende situationen, smilede og lånte hende min mobiltelefon, så hun kunne cleare med sin chef i Lusaka. Chefen sagde no problem.«

Endnu en gang har den ene del af vores Pub-løve makkerpar reddet kastanjerne ud af ilden.

Vi tager afsked med vores stifinder gennem Zambia, Lameck Simwanza, og finder bagvejen, den såkaldte Stevenson road. For over 100 år siden blev den planlagt som hovedfærdselsåre mellem Malawi-søen og Tangyanika-søen. Det blev ved tankerne. Visse steder er grusvejen lige så smal som en middelstor dansk cykelsti. Ofte er vi i tvivl om ruten og må spørge til råds hos de lokale som alternativ til Brians GPS.

Coldplay spiller på CD'en: "Where do we go, nobody knows." De 200 km. tager knap fem timer. Ved grænseovergangen i Chitipa stjæler jeg lige et kig i visitbogen. Det sidste køretøj passerede her for en uge siden. Klart nok, at der skal fire toldere til.

Efter 11 timer i bilerne lander vi sikkert i Karonga, hvor de uoplyste gader er fyldt med mennesker. "Welcome to Malawi. The warm heart of Africa", forkynder et skilt. Og velkommen til landet, hvor Carlsberg er den foretrukne øl og i festligt lag kaldes Danish water.

Tekst: Viggo Lepoutre Ravn

Foto: Mik Eskestad

explorer@jp.dk

Landefakta
Malawi
Malawi grænser op til Tanzania, Mozambique og Zambia. Landet er på 118.484 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lilongwe.

Zambia
Vidste du, at hovedstaden hedder Lusaka, at arealet er 752.614 km², og at befolkningen er på ca. 10,5 millioner mennesker?

Zambia
Zambia grænser op til Angola, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibia, Tanzania og Zimbabwe. Landet er på 752.614 kvadratkilometer, og hovedstaden er Lusaka.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Malawi
Zambia

Klassetrin
7.-10. klasse