Sitemap | Avanceret søgning |

Logbøger

Bagud 0-2
I Johannesburg International Airport har den fyldige sydafrikanske dame allerede udset sig netop min 16 kg. tunge håndbagage med to computere og en satellittelefon. Det er 9 kilo for meget. Men Explorer udstyr har det ikke godt med normal bagagehåndtering.
Publiceret 04-09-2003

Kænguru-retten indføres
Johan Støckels rejsenoter: d. 14/4 1904 Chienji - To af mine Kufferter havde Bærerne smidt i Græsset og var selv løbet deres vej. Fire Mand til Chienji for at hente nye folk. To Machila Mænd Én Kuffert. Lidt efter også de smide Kufferten i Græsset og løbe deres Vej. To andre engageredes, men kun til Kalungombe. Min Boy først nægtet; men skammede sig da jeg selv beredte mig til at tage den - Kl. 8½ Aften før jeg når K. De sidste 2½ Time i Bælgmørke.

Publiceret 05-09-2003

Zambisk laissez faire
Johan Støckels rejsenoter: d. 19/4, 1904 Mukula - Morads Kilobuto og R. Kisere.

Publiceret 07-09-2003

Pigen med bananerne
Vi nærmer os Kasama og tager en vandpause. Firehjulstrækkerne og de zambiske veje har efterhånden rystet Explorer-holdet godt sammen. Som alle andre steder, hvor "mazungo'erne", de hvide mænd, stiger ud af bilen, samler sig et større eller mindre opbud af indfødte, hovedsageligt børn. De glor. Og glor.

Publiceret 08-09-2003

Hvad har vi dog gjort...
Der er dage, da alt går i fisk. Dage, da man må klø sig selv i nakken, slå ud med armene og blot konstatere, at i dag gik den bare ikke. Det er pokkers, og det gør ondt. Men der er intet at gøre. Sådan en dag havde jeg i dag.

Publiceret 09-09-2003

På grænsen til det forvirrende
Johan Støckels rejsenoter: d. 2/5, 1904 8.10, 9.20 og 10.20 R til Kalungu. 10.50 Fife (B.C.A) M. Forbes (native commissioner) og Mr. Ucher (Postmester), 10.30 passeret et Murstenshus tilhørende Flotilla Compagni, 2 hvide Mænd. (.)

Publiceret 10-09-2003

Malawiske originaler
Vores første indtryk af Afrikas varme hjerte, Malawi, er præget af tre originaler, hvoraf én er død.

Publiceret 11-09-2003

Den første kængururet er sat
Den ene af vores to glimrende og socialt anlagte publøve-chauffører, Brian fra Sydafrika, tager med dommerstemmerne tre mod to prisen for den største bommert på den første halvdel af Explorer. Det er en pinlig historie, som vi godt kan vente lidt med at afsløre.

Publiceret 12-09-2003

Den frie presse
Explorer kigger for en kort bemærkning forbi hovedstaden Lilongwe, som Malawis første præsident og diktator Dr. Hastings Banda i 70'erne da lige synes han skulle bygge op i en ruf og gøre til regeringsby, når han nu selv kom fra egnen. Hastings Banda havde det med at smide sine politiske modstandere for krokodillerne, hvis de ikke makkede ret.

Publiceret 14-09-2003

Actionmand på banen
Explorer har fået ny chauffør. Og hvilken én. Brian har forladt os. Helt efter planen skal den rolige sydafrikaner flyve til Seychellerne på arbejde for sit entreprenørfirma, og han kan endda lige nå til Durban og se en livsvigtig rugbykamp inden.

Publiceret 16-09-2003

Klar til Elson (Send flere kondomer)
Smuk beliggenhed mellem Bjergene.

Publiceret 17-09-2003

Præsident "Elson" går glip af Explorer
Johan Støckels rejsenoter: d. 25/5, 1904 Stop i Blantyre. 38 Miles. Allé af Agave i Blomst. »Præsidenten har takket nej til at se os på grund af travl kalender.«

Publiceret 18-09-2003

Mærkedage og temasange
Tudo bem, Mozambique! Explorer-holdet har for længst fundet den helt rigtige temasang til de lange køreture, men har dog glemt hele to mærkedage. Malawi var debut i Explorer-sammenhæng. Mozambique ligeså. Men der er ingen champagne at fejre med. Kun en slurk vand og en gajol.

Publiceret 19-09-2003

Explorers egen Baobab
Explorer har fået sit helt eget, private baobabtræ. Kald os bare skingrende skøre og ramt af solstik i Mozambiques 34 grader varme eftermiddagshede. Kald os bare postkolonister med storhedsvanvid. Ryst blot på hovedet.

Publiceret 20-09-2003

På flodhestejagt
Nemesis vælter naturligvis ned over dem, der har drømt om at se en flodhest sprælle med alle fire i vejret.

Publiceret 21-09-2003

De hvide farmeres klub
Er du forkølet, Peter? »Nja, njej er nejet fornølet,« siger Peter Wath fra DR på et colastop i endnu én af de utallige hyttelandsbyer, vi passerer på landevejen fra Tete til Chimoyo.

Publiceret 23-09-2003

Om vaner og særheder
Johan Støckels rejsenoter: d. 31/5, 1904 Passeret en portugisisk Hjul-kaninbaad for opadgående. 12.25 Chinde.

Publiceret 24-09-2003

Afrikanerne smiler trods modgang
Johan Støckels rejsenoter: d. 4/6, 1904: Efterm om Bord på S/S "Kadett", overnatter i Chinde havn.

Publiceret 25-09-2003

Tæt på Støckel
Johan Støckels rejsenoter: d. 5/6, 1904 Kl. 6 Morgen lette Anker og staaet ud til S/S "König" uden for Chinde Barre. Det tog en Time. Brændingen var så voldsom paa Barren at vi 6 gange rørte Bunden.

Publiceret 26-09-2003

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her