Sitemap | Avanceret søgning |

18 grader syd

På sporet af en dansk eventyrer

I 1903 rejste Johan Støckel som en af de første danskere tværs over Afrika. Den bornholmske opdagelsesrejsende og eventyrer sejlede, gik og red den lange vej gennem jungle, buskland og bjerge fra Banana i Congo til Chinde i Mozambique - på 18 grader syd. I september 2003 fulgte et hold danske journalister i sporet af Johan Støckel.

Missionen var at beskrive, hvordan denne del af Afrika har udviklet sig de seneste 100 år - og på hvilke områder udfordringerne er de samme som dengang. Med på turen var derfor Johan Støckels egne beretninger og notater fra dengang.

Reporterne fra JP Explorer stødte til ved Lake Mweru på grænsen mellem Congo og Zambia, hvor Støckel i en periode boede. Herfra gik det i moderne firehjulstrækkere gennem Malawi og Mozambique til Det Indiske Ocean. Journalisterne rapportede i Morgenavisen Jyllands-Posten og på projektportalen 18 grader syd.

Med afsæt i ekspeditionen udarbejdede Bornholms Museum, FN's Udviklingsprogram (UNDP) og JP Undervisning et stort, internetbaseret undervisningsmateriale om denne del af Sydøstafrika. Materialet giver gennem tekster og billeder en række muligheder, anvisninger og forslag til at arbejde med bl. a. regionens udviklingsmæssige udfordringer og dilemmaer, sundhed, miljø, demokrati, kolonihistorie og de danske Afrika-farere.

Undervisningsmaterialet er produceret og målrettet til danske elever. Det er gratis at anvende.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her