Sitemap | Avanceret søgning |

Ekspeditioner med JP Explorer

JP Explorer er eventyr med eftertanke og har siden 1998 haft fast plads i Morgenavisen Jyllands-Posten. Redaktion har rejst i mere end 75 lande, kørt titusinder af kilometer ad hullede veje, fløjet i ballon over Afrika, sejlet en husbåd tværs gennem USA, vandret i Himalaya og rejst kloden rundt flere gange - senest gennem Mellemøsten, USA og Japan for at udforske humorens grænser.

JP Explorer er tankevækkende reportager med dybde og indsigt. Om menneskers levevilkår, udfordringer, drømme, savn og håb. Det er journalistik set fra jordhøjde.

VM Explorer
JP Explorer rejste i forvejen, da fodboldlandsholdet skulle til VM i Sydafrika. På en ekspedition tværs gennem Afrika - fra Marokko til Sydafrika - medbragte Thomas Møller Kristensen en fodbold, for netop spillet og sportens betydning socialt, politisk og kulturelt var rejsens gennemgående tema.

Produceret: 2010
Grinets Grænser
Tag med Jyllands-Postens Udblik-redaktør Anders Lund Madsen og Mellemøst-korrespondent Sanne Gram verden rundt for at udforske humorens grænser. Hvad kan man ikke lave sjov med i Danmark? Hvad griner de af i Mellemøsten? Og hvorfor ler de af noget helt andet i USA og Japan?

Produceret: 2009
Arctic Explorer
I 75-året for Knud Rasmussens død fulgte JP Explorer i eftersommeren 2008 i sporet af verdens længste slæderejse - polarforskerens 5. Thuleekspedition fra Grønland til Stillehavet 1921-24. Hvad er ændret siden 1920'erne?

Produceret: 2008
Den lange march
I efteråret 1934 satte Kinas kommunister ud på det, der blev kendt som Den Lange March. Som optakt til OL satte JP Explorer ud for at tage pulsen på OL-feberen i et Kina i forandring. Det tog os på en farverig rejse ad ruten fra den lange march.

Produceret: 2008
Galathea 3-ekspeditionen
På 257 døgn sejlede Søværnets inspektionsskib "Vædderen" den største og mest ambitiøse forskningsekspedition i mere end 50 år verden rundt. Til Grønland. Til Afrika. Til Australien. Til Antarktis. Til Sydamerika. Til Galapagos. Til USA.

Produceret: 2007
Truede dyr
25 pct. af pattedyrene og 10 pct. af fuglearterne risikerer at uddø i de kommende 30 år, mener eksperter. Andre forskere er optimistiske. JP Explorer rejste ud for at se, hvad der er rigtigt og forkert.

Produceret: 2006
Bed & Breakfast
Som optakt til det britiske parlamentsvalg rullede JP Explorer i april 2005 fra Storbritanniens forblæste Orkney Øer i nord til Wales i syd. De mødte briterne privat - upstairs og downstairs.

Produceret: 2005
Fredsmissionen
Kampen om ædelstene, mineraler og olie kaster ofte de afrikanske lande ud i ragnarok. JP Explorer rejste i september 2005 til brændpunkterne og mødte krigsofre, soldater, fredsmagere og genopbyggere.

Produceret: 2005
Destination Kenya
Kan det passe, at mennesker, som stort set intet ejer, på afgørende punkter har en bedre livskvalitet end den, vi kender? JP Explorer tog i 2004 på tre ugers ballonfærd til Kenya og ledte efter svaret.

Produceret: 2004
Kloden og klimaet
I foråret 2004 tog et hold terrængående reportere på opdagelsesrejse Jorden rundt for at beskrive, hvordan klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen nogle steder i verden.

Produceret: 2004
18 grader syd
I 1903 rejste Johan Støckel som en af de første danskere tværs over Afrika. 100 år efter fulgte vi i hans spor på 18 grader syd fra Congo til Mozambique og satte bl.a. sundhed og kolonihistorie på dagsordenen.

Produceret: 2003
Canada på tværs
I foråret 2003 fulgte JP Explorer det 6351 km. lange jernbanespor mellem Atlanterhavet i øst og Stillehavet i vest. Canadas befolkning er et kludetæppe af indianere, inuitter og indvandrere.

Produceret: 2003
Cuba
JP Explorer satte i 2003 af mod den lille, trodsige og til tider uforståelige ø i Caribien. Med en aldrende Fidel Castro i spidsen er Cuba en anakronisme i verdenshistorien - fuld af myter.

Produceret: 2003
Destination Mekong
I efteråret 2002 fulgte vi Mekong-floden fra Den gyldne Trekant gennem Laos og Cambodia til deltaet i Vietnam. Mekong er livsnerven for 75 mio. mennesker - sålænge udviklingen er bæredygtig.

Produceret: 2002
Destination Timbuktu
Ekspeditionen i 2002 til et af klodens mest isolerede og uvejsomme områder i Vestafrika var en rejse mellem bl.a. fiskere og ørkenfolk, islam, kristendom og naturreligioner, fattigdom og udvikling.

Produceret: 2002
Transsibirien
JP Explorer tog i foråret 2002 Den Transsibiriske Jernbane fra Moskva til Beijing via de golde mongolske stepper. De berettede fra bl.a. kupe og spisevogn, nomadelejre og små og store byer.

Produceret: 2002
Alperne på langs
I efteråret 2001 mødte JP Explorer småfolk, småkulturer og store begivenheder i Europas vældigste bjergmassiv. Holdet rejste fra Chambery i Frankrig til Ljubljana i Slovenien.

Produceret: 2001
Centralamerika
I foråret 2001 tog JP Explorer på opdagelse i Centralamerika - i Mexico, Belize og Guatemala for at møde fortidens mystik, dæmoner og magi i samspil med nutidig og nøgen virkelighed.

Produceret: 2001
Rusland
I sommeren 2001 drog JP Explorer tværs gennem Rusland for at tage pulsen på det mægtige og mærkelige land, ti år efter Sovjetunionens opløsning. 30 dage og 10.750 km på russiske landeveje.

Produceret: 2001
Australien - down under
I sommeren 2000 - op til OL i Sydney - rejste JP Explorer gennem Australien - fra den yderste outback til operaen i Sydney.

Produceret: 2000
Blandt nye europæere
JP Explorers sidste ekspedition i år 2000 gik til det nye, forenede Europa - en rejse gennem de tidligere kommunistiske diktaturer fra Polen i nord til Serbien i syd.

Produceret: 2000
Himalaya - på verdens tag
I foråret 2000 vandrede JP Explorer 50 dage i Himalayas øde egne. Holdet besøgte det glemte kongerige Lo og fulgte med, da de første danske bjergbestigere nåede toppen af Mount Everest.

 

Produceret: 2000
Mississippi - the American way
Op til det amerikanske præsidentvalg i efteråret 2000 krydsede JP Explorer USA på flodbåden Queen Aurora. Fra landbrugsstater over det kristne bibelbælte til fattigdom og raceproblemer.

Produceret: 2000
500 dage verden rundt
Op til årtusindeskiftet kørte den første JP Explorer ekspedition 132.950 km gennem 50 lande i en firehjulstrækker og bragte verdens hverdag, tendenser og fænomener tættere på danskerne.

Produceret: 1998

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her